keskiviikko 28. elokuuta 2013

Uskoisiko tätä? Kuulkaas enot – PMMP ei lopetakaan uraansa!

PMMP jättää jäähyväiset 27. lokakuuta 2013 vai jättääkö?

Kaunistelematon totuus jäähyväiskeikoista ja "määrittelemättömistä" tauoista.


Toukokuun puolivälissä verkossa alkoi kiertää huhu, jonka mukaan Suomen suosituimpiin popyhtyeisiin kuuluva PMMP olisi lopettamassa toimintansa.

Huhut lähtivät liikkeelle sunnuntaina 12. toukokuuta 2013 Radio Suomipopin vahingossa liian aikaisin julkistamasta tiedotteesta, jonka asema poisti vaivihkaa verkkosivuiltaan muutamaa tuntia myöhemmin.

Vahinko oli jo ehtinyt tapahtua, kun Radio Iskelmän Antti Granlund oli ehtinyt ottaa Twitteriin kuvakaappauksen kirjoitusvirheitä vilisevästä tiedotteesta.

Inhimillisen huolimattomuuden seurauksena seuraavalle päivälle (13.5.2013) päivätty Suomipopin skuuppi oli jo ehtinyt kuivua kasaan, kun useat muut mediat olivat jo poimineet arvokkaat klikkaukset ennen Suomipopia.

No, seuraavana päivänä saatiin sitten vihdoin virallinen vahvistus, että "PMMP päättää kymmenen vuotta kestäneen uransa mittavaan kiertueeseen ensi lokakuussa. Syksyn kiertueen ajat ja paikat ilmoitetaan myöhemmin. Ennen syksyn kiertuetta yhtye kiertää tiiviisti koko kesän ajan", kuten radiokanava YleX referoi aihetta myöhemmin verkkosivuillaan.

Kymmenen vuoden matkanteon jälkeen tuntuu, että täytyy pysähtyä miettimään ollaanko oikeastaan tämän bändin kanssa jo päästy perille. Olisi kauheaa rutinoitua tai tyytyä toistamaan jotakin vanhaa. Jos joskus taas alkaakin tuntua siltä, että PMMP voisi jatkaa, niin sitten jatketaan. Koko porukka on kasvanut tiiviisti yhteen, ja yhteishenki on mielettömän hyvä. Kesän ja syksyn keikoista tulee parempia kuin koskaan, tiivisti PMMP:n toinen laulusolisti Paula Vesala tiedotteessa.

Helsingin Suomenlinnassa antamassaan videohaastattelussa Suomipopille PMMP ja Vesala jatkoivat aiheesta lisää.

Me jäädään tauolle, eikä oikein tiedetä tullaanko me sieltä takasin vai tullaanko sit kuitenkin. Mut kuitenkin jäädään vähän lomalle tästä PMMP-touhusta vähäksi aikaa. Tai pitkäksi aikaa, Vesala muotoili.

PMMP:n diggarit ja fanit olivat syystäkin pettyneitä, heidän yrittäessä koko kesän ajan todistaa suosikkiyhtyeensä elävänä lavalla mahdollisimman monta kertaa.

PMMP:n viimeisen keikan ennakkoliput menevät kuin kuumille
kiville. Hanki äkkiä omasi ennen kuin loppuvat kesken!
Niitä tilaisuuksiahan sitten riitti.

Kesäksi 2013 PMMP:lle oli 1.6.-16.8.2013 väliselle ajalle saatu myytyä peräti 29 esiintymistä 77 päivään, eli keikkaa pukkasi miltei joka toinen päivä kesäkuusta elokuun puoliväliin.

Kysyntä on ollut siis kovaa niin yleisön ja festivaalijärjestäjien kuin median keskuudessa. Koska PMMP:lle on varmasti ollut päivänselvää, mikä aihe puhuttelee toimittajia kyllästymiseen saakka enemmän kuin mikään muu, päätti yhtye siis kieltäytyä haastatteluista tykkänään.

Täten yhtyeen levy-yhtiö Sony Music ilmoitti 28. kesäkuuta 2013 päivätyssä tiedotteessaan, että "PMMP ei tee kesän aikana lainkaan haastatteluita".

Suomeksi sanottuna tämä tarkoittaa siis sitä, että levy-yhtiötä ja sen tiedottajia on turha vaivata haastattelupyynnöillä – sellaisia ei yhtyeeltä tipu.

Se on varmasti ollut fiksu veto.

Sen sijaan, että mediasta saataisiin kyllästymiseen saakka lukea perusteluja "uran lopettamiselle", voidaan lukijoille tarjota nyt hurmioituneita keikkareportaaseja "jäähyväiskiertueelta", mistä nämä esimerkit tämän kesän Ruisrockista käyvät hyvänä esimerkkinä: Iltalehti, Ilta-Sanomat, Helsingin Sanomat, YleX ja vielä toinen mokoma Ylex:n verkkosivuilta.

Tämähän ei tietystikään koskenut valtakunnan suurinta sanomalehteä Helsingin Sanomia, jonka keskustoimituksen kehityspäällikkö Ville Blåfield pääsi oikein hyppäämään yhtyeen keikkabussiin HS:n Kuukausiliitteessä elokuussa julkaistussa, sinänsä ansiokkaassa artikkelissa, jonka tapahtumat sijoittuivat heinäkuun puolenvälin tunnelmiin Lahteen, Jyväskylään, Lappeenrantaan ja Joensuun Ilosaarirockiin.

Se siitä levy-yhtiön tiedotteesta.

Mutta tämähän ei ole ensimmäinen kerta, kun PMMP syöttää yleisölleen pajunköyttä

Kuten keväällä 2011 julkaistussa Härmägeddön-kirjassani kerroin, kysyin perjantaina 27. elokuuta 2010 Helsingin Tavastia-klubilla keikan jälkeen Paula Vesalalta, kuinka pitkä PMMP:n "määrittelemättömän pituiseksi" ilmoitettu keikkatauko oikein on.

Nimikirjoituksia yleisönsä keskuudessa jakava Vesala katsoo minua silmiin antaessaan vastauksensa.

Varmaankin tuollaiset 18 kuukautta, tehdään siinä välissä uusi levy.

Vesalan vastauksen perusteella PMMP:n olisi siis määrä nousta seuraavan kerran lavalle helmikuussa 2012.

PMMP:n Paula (vas) ja Mira tihkuivat seksiä viimeisellä
Ruisrockin keikallaan, julistivat iltapäivälehdet.

Vaan niin käy, että 23. helmikuuta 2011 saan Ruisrockista tiedotteen, jonka mukaan yksi tulevan kesän tähtiesiintyjistä on PMMP – vain puoli vuotta "määrittelemättömän" pituiseksi ilmoitetun keikkatauon jälkeen – ja vuotta ennen Vesalan ilmoittamaa määrä-aikaa.

Lopulta "määrittelemättömän pituista" keikkataukoa viettänyt PMMP nousee seuraavan kerran lavalle Emma-gaalassa 26. helmikuuta 2011 – kuusi (6) kuukautta edellisen esiintymisen jälkeen.

Toisaalta se taukohan oli määrittelemätön, että sikäli.

"Keikkataukonsa" keskeyttänyt yhtye sai varmasti ihan kohtuullisen erikoiskorvauksen uhrautumisestaan.

Seuraavat omat keikkansa PMMP tekee Helsingin Nosturissa vappuna 2011. Sen määrittelemättömän pituisen keikkatauon aikana PMMP tekee ainakin 13 keikkaa (tiedot Meteli.Net verkkopalvelusta).

Totuuden ja kohtuuden nimissä täytyy sanoa, ettei tämä muunneltu tiedotuspolitiikka koske yksinomaan PMMP:tä.

Tätä politiikkaa harjoittavat etupäässä Suomen eturivin popparit, jotka useimmiten levyttävät maan suurimmille levy-yhtiöille (Warner, Sony Music, Universal, EMI).

Markkinamiehet ja -naiset ovat keksineet, että kun artisti on riittävän suosittu, kannattaa hänen esiintymisiä kaupata yleisölle ja tapahtumajärjestäjälle erikoislaatuisina tapahtumina, joista kannattaa maksaa pyydetty hinta ennen kuin artisti vetäytyy sille "määrittelemättömän" pituiselle tauolle, joka joskus tunnetaan myös määräämättömän tai määrittämättömän pituisena taukona.

Joka siis PMMP:n tapauksessa merkitsi todistettavasti 18 kuukauden sijasta puolta vuotta.

Samaa käytäntöä ovat vuosien mittaan soveltaneet menestyksekkäästi muun muassa Antti Tuisku (2008), Jenni Vartiainen (2011), Kauko Röyhkä & Narttu (2013), Chisu (2012), Anna Abreu (2012), Maija Vilkkumaa (2011) ja monet muut, jotka ovat halunneet maksimoida keikkasaaliinsa ennen luovaa hengähdystaukoa.

Kun sitten artisti palaa "määrittelemättömän" pituiselta keikkatauoltaan, ovat fanit ja tapahtumajärjestäjät jälleen valmiina investoimaan ja syytämään rahansa sankoin joukoin artistiin, joka palaa takaisin yleisön eteen "pitkän tauon" jälkeen.

Suomalaisen muisti on hyvä, mutta lyhyt.

Ja tätä tietoa levy-yhtiöt, keikkamyyjät sekä artistit hyödyntävät häpeilemättä naureskellessaan matkalla pankkiin.

Useat PMMP:n "Viimeisen kiertueen"
-keikoista ovat jo loppuunmyytyjä.

Määrittelemättömän mittainen tauko on vain tehokas ja ilmeisen toimiva keino ilmoittaa dramaattisemmin artistin keikkatauosta – johon saattaa olla syynä esimerkiksi uuden albumin äänitykset, sävellystyö tai perheenlisäys.

Myös muunlaisia meriselityksiä löytyy suomalaisen musiikkiteollisuuden sanakirjasta.

Kun keikka esimerkiksi siirtyy pienempään keikkapaikkaan tai peruuntuu kokonaan "tuotantoteknisiin syihin" vedoten, tarkoittaa tämä käytännössä sitä, että lippuja on mennyt niin vähän kaupaksi, että keikka on pakko siirtää pienempään tilaan tai perua kokonaan.

Tai kun musiikkitoimittaja esittää haastattelupyynnön artistin levy-yhtiön tiedottajalle ja saa vastaukseksi "artisti on kiireinen juuri nyt eikä ehdi antaa haastatteluja", tarkoittaa se vapaasti suomennettuna, että toimittajan edustama media on niin vähäpätöinen, ettei artistin ja/tai levy-yhtiön kannata uhrata haastatteluun aikaa ja/tai toimittaja niin röyhkeä ja vittumainen hyypiö, ettei hän tule saamaan tältä artistilta haastattelua koskaan – niin kauan kun se tiedottajasta riippuu.

Joskus mediasta voidaan lukea tiedotteita, joissa kerrotaan muusikon ja yhtyeen teiden erkanemisesta "musiikillisiin erimielisyyksiin" vedoten. Nämä musiikilliset erimielisyydet voivat tarkoittaa mitä tahansa maan ja taivaan välillä.

No niin, mutta nyt kun ollaan toivuttu PMMP:n kesän keikoista on jo syytä valmistautua PMMP:n "Viimeiset keikat -kiertueeseen", joka käynnistyy 11. lokakuuta Seinäjoen Rytmikorjaamosta.

Soitamme viimeisillä keikoillamme uusia ja vanhoja versioita meidän hiteistä ja harvinaisuuksistamme. Spektaakkelilta ei voida välttyä mikä jo festarikansalle onkin tullut vuosien mittaan selväksi, lupailee Paula Vesala 26. elokuuta päivätyn tiedotteen välityksellä.

Kritiikittömästi mediat toistavat papukaijan tavoin Vesalan ja PMMP:n kaupallisia tiedotteita – eli ilmaisia mainoksia – sellaisenaan, kun kerran eivät haastatteluja edes saa. "Täytyy yrittää kuitenkin pitää hyvät välit artistiin, jos sieltä vaikka joskus lohkeaisi", tunnutaan useissa toimituksissa ajateltavan.

Tässä vaiheessa (28.8.2013) näitä jäähyväiskeikkoja on buukattu kaiken kaikkiaan yhdeksän – joista loppuunmyytyjä jo neljä – kiertueen päättyessä "viimeiseen keikkaan" Helsingin Jäähalliin 27. lokakuuta 2013, mutta kuten keikkamainos yhtyeen Facebook-sivuilla kertoo, "kiertueeseen on tulossa täydennystä".

Yhteistyö Radio Suomipopin kanssa on ollut tiivistä jäähyväiskeikkojen julkistuksesta lähtien. Virallisesti PMMP:n "viimeisen" keikan liput tulevat virallisesti myyntiin vasta 2. syyskuuta, mutta Suomipopin verkkosivuilta voi hankkia tiketit ennakkoon "jo nyt".

Ja kuten asiaan kuuluu, ilmestyi yhtyeen virallisille Facebook-sivuille toissapäivänä, maanantaina 26. elokuuta 2013 seuraavanlainen viesti myyntiä vauhdittamaan: "Ennakkoliput menee hurjaa vauhtia! Kannattaa toimia nopeasti, jos mielii mukaan viimeiselle keikalle 27.10.!"

Ja kauppa käy! Tällainen viesti ilmestyi minunkin Facebook-feediin
PMMP:n laskettua liput myyntiin "viimeiselle keikalleen".
"Wautsi wau! Pakko kai se on uskoa! Ostan heti! Äkkiä tänne yks ja kavereille kans!"

Käytännössä tämä tarkoittaa siis sitä, että kun PMMP:n "viimeinen" keikka on myyty loppuun, tulee markkinoille vielä toinen mokoma Helsinkiin 11-28. lokakuuta välisenä ajankohtana. Koska onhan yhtye jo itsekin sen myöntänyt, että kiertueeseen tulee täydennystä.

Millaisen tilin yhtye ja sen sidosryhmäläiset sitten näillä jäähyväiskeikoillaan tekevät?

Koska PMMP on yksi Suomen menestyksekkäimmistä yhtyeistä, jonka levyjä on myyty yhteensä yli 370 000 kappaletta ja kyseessä ovat yhtyeen "jäähyväiskeikat", uskallan väittää yli 25 vuoden rocktoimittajan kokemuksella, että on yhtye voinut laskuttaa kesän keikoista keskimäärin 25 000 euroa kappaleelta.

Kahden ja puolen kuukauden työstä kassa on siis karttunut noin 700 000 eurolla.

Ei paha, ei paha ollenkaan.

Parempaa on kuitenkin vielä luvassa. Kun yhtye saapuu "viimeiselle keikalleen" loppuunmyytyyn Helsingin Jäähalliin, on yhtyettä vastaanottamassa arviolta 8000 diggaria, jotka ovat maksaneet lipuistaan 39 euroa kappaleelta.

Hilloa tuosta yhdestä illasta kertyy reilut 300 000 euroa.

Kun pelkästään kesän keikat ja Helsingin Jäähalli ynnätään yhteen, saadaan viivan alle tässä vaiheessa jo reilu miljoona euroa. Tämän päälle tulee sitten tietysti ne muut jäähyväiskeikat sekä tuotto oheismyynnistä, mikä saattaa kartuttaa kassaa sellaisen puolen miljoonan verran.

Kyllä minuakin naurattaisi matkalla pankkiin.

Toki näistä summista lähtee kulujakin: keikkamyyjän komissio, bussin vuokra, kiertueen teknikot, bussikuski, paitamyyjä, hotellit, polttoaineet ja muut kulut, mitkä syntyvät tällaisessa produktiossa.

PMMP veti päivän suurimman yleisömeren "viimeiselle"
Ruisrockin keikalleen lauantaina 6. heinäkuuta 2013.
Kuinkahan paljon yleisömassassa oli viimeisen keikan lisää?

Mutta kun kaikki kulut ovat saatu kuoletettua arvioin, että jokainen PMMP:n jäsen vetäytyy "määrittelemättömälle tauolle" reilut 100 000 euroa rikkaampana vuoden 2013 uurastuksesta.

Kyllähän siinä kelpaa sapattia viettää.

Todellisuudessa PMMP:n tauon syyt ovat puhtaasti käytännölliset.

Dramaturgin opinnot Helsingin Teatterikorkeakoulussa syksyllä 2011 aloittanut Vesala on varmasti joutunut jo huomaamaan, kuinka raskasta on yhdistää työ ja opiskelu. Jäähyväiskiertue tarjoaa oivan mahdollisuuden kasvattaa hieman pesämunaa opintojen varrelle, ettei tarvitse opintotuen varassa kärvistellä.

Vesalan laulava aisapari Mira Luoti saa toimeentuloa ainakin The Voice Kids- sekä The Voice Of Finland -ohjelmien tähtivalmentajana.

Yhtyeen miespuoliset jäsenet – basisti Juho Vehmanen, rumpali Heikki Kytölä ja kitaristi Mikko Virta – saavat keskittyä luomaan uraa My First Band -yhtyeensä riveissä. Uutta uraa luodessa PMMP:stä tehty tili rauhoittaa kummasti taloudellista epävarmuutta.

Puheet PMMP:n uran lopetuksesta ja määräämättömistä tauoista ovat ovelaa markkinamiesten löpinää, joilla kaupataan hyvään hintaan ainutlaatuisiksi markkinoituja elämyksiä kerta toisensa jälkeen.

Eihän siinä mitään. Kuten olen monesti todennut aikaisemminkin: hulluhan ei ole se, joka pyytää vaan se, joka maksaa.

Itse en aio maksaa PMMP:n jäähyväiskeikoista euroakaan koska uskallan väittää, etteivät nämä jäähyväiset ole missään nimessä lopulliset. Tämänhän myöntää jopa PMMP:n keikkamyyjä Matti Kaunisvesi 23. elokuuta 2013 Vihdin uutisissa julkaistussa haastattelussa!

Keikoista suuri osa tullaan myymään loppuun. Vaikka virallisesta lopettamisesta ei ole puhuttu, yhtye on kerännyt paljon huomiota mediassa, Kaunisvesi muotoilee.

Siinä se tuli!

Mediaa on viety kuin pässiä narussa.

Faneille tässä on tietysti hyvät ja huonot puolensa. Hyvät siksi, että heillä on lupa odottaa PMMP:n paluuta keikkakentälle lähivuosina. Huonot siksi, että PMMP:n "viimeiset keikat" eivät ole loppujen lopuksi sellainen ainutlaatuinen elämys, jollaisena se on yleisölle markkinoitu ja myyty.

Aktiivinen kiertuelämä vaatisi uutta musiikkia. Nyt tuntuu siltä, että uutta musiikkia ei synny, joten annetaan sen nyt levätä ja katotaan sit myöhemmin, jos alkaa tulla PMMP-musaa, Vesala summasi "jäähyväiset" jo toukokuussa Suomipopin videohaastattelussa.

Todellisuudessa nämä "jäähyväiskeikoiksi" mainostetut esiintymiset antavat PMMP:n jäsenille hetken hengähdystauon ja taloudellisen turvan keskittyä muihin töihin ja perheisiinsä ennen paluuta rahakkaille paluukeikoille. Samalla tauko antaa mahdollisuuden yhtyeen hovisäveltäjälle Jori Sjöroosille luoda paineettomammassa tilassa uusia lauluja PMMP:lle ilman levy-yhtiön painostusta.

Joten kun PMMP näyttävästi ilmoittaa paluustaan keikkalavoille muutaman vuoden päästä – esimerkiksi Vesalan viiden vuoden mittaisten opintojen päätyttyä – muistakaa, mistä ja keneltä kuulitte tämän totuuden ensin.

3 kommenttia:

 1. Kyllähän lopetusbisnestä on kommentoitu skeptisestikin, muun muassa minä täällä kolme viikkoa sitten:
  http://listablogi.blogspot.fi/2013/08/kuinka-kadet-kovettuivat.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos linkistäsi, Timo.

   Muistan lukaiseeni tuon tekstin joskus aiemminkin, mutta mielestäni siinä keskityttiin enemmän yhtyeen listamenestykseen kuin varsinaisesti tähän "jäähyväisgateen", jonka ytimeen oma tekstini pureutui.

   Poista
 2. Mones karta kun bändi lopettaa

  VastaaPoista