sunnuntai 29. syyskuuta 2013

PMMP palaa – mutta miksi?

"Nalle pääsi Seiskaan  katso kuva!" (Seiska, 5.9.2013)
Kirjoitin Suomen suosituimpiin popyhtyeisiin kuuluvasta PMMP:stä kuukausi sitten tähän blogiini.

Suomen suosituimpiin popyhtyeisiin kuuluva PMMP ilmoitti toukokuun puolivälissä lopettavansa uransa "määrittelemättömäksi ajaksi", mutta tekevänsä sitä ennen jäähyväiskiertueen, joka huipentuisi viimeiseen keikkaan Helsingin Jäähallissa.

Koska yhtyeen ilmoitus herätti minussa rutkasti ajatuksia, päätin kirjoittaa aiheesta kirjoituksen, joka julkaistiin keskiviikkona 28. elokuuta 2013.

Kirjoitus on luettu tähän mennessä yli 14 000 kertaa, eli noin kahden jäähallillisen yleisömäärän verran.

Tekstiä ruodittiin eri asiayhteyksissä jonkin verran, muun muassa musiikkilehti Rumbassa ja suomalaisten musiikkialan ammattilaisten Kuka Mitä Häh -foorumilla Facebookissa. Klikatkaa linkkejä jos kiinnostaa. Pääsin jopa Seiskaan!

Tarkkanäköinen lukija kenties huomasi ja ymmärsi, ettei kyseessä ollut pelkästään PMMP:stä vaan ylipäätään siitä rockretoriikasta, jonka avulla kuluttaja saadaan löysäämään kukkaronnyörejään artistille maksimaalisesti – jokseenkin arveluttavin keinoin.

25 vuotta kestäneellä urallani suomalaisena rocktoimittajana olen kuullut jäähyväiskiertueista monenmoista kertaa niin Suomessa kuin maailmalla. Äkkiseltään tulevat mieleen Ozzy Osbournen "No more tours" -rundi ja sitä seurannut "Retirement sucks" -kiertue. Amerikkalainen Kiss lähti jäähyväiskiertueelle jo vuonna 2000 – ja kiertää edelleen.

Suomalaisista artisteista mieleen tulee ensimmäisenä Hector, joka on tehnyt jäähyväiskiertueen ja paluun esiintymislavoille jo kolme kertaa.

Tähän rockretoriikkaan näyttävät Rumban haastattelemat suomalaiset musiikkialan ammattilaiset jo niin turtuneen, etteivät näe mitään kummallista käytetyistä sanavalinnoista.

– Eihän bändiä voi syyttää siitä, että se osaa markkinoida kiertuettaan. Kyllä menestyvä muusikko saa Suomessakin tienata, totesi Voicen Jussi Mäntysaari Rumballe

– Määrittelemättömän pituinen tauko on rockretoriikassa mielestäni sama kuin palaamme varmasti vielä. Silloin tässä olisi epäeettisyyden makua, jos yhtye jo nyt tietäisi, milloin se aikoo aktivoitua uudelleen, YleX:n ohjelmapäällikkö Tomi Saarinen muotoili Rumban haastattelussa.

Näidenkin Rumba-lehden haastattelemien musiikkialan ammattilaisten mielestä ei ole siis kyse muusta kuin tehokkaasta markkinointikampanjasta. No, ainakin se on tehokas taikatemppu, jolla kuluttajan rahat taiotaan onnistuneen retoriikan avullla musiikkiteollisuuden kirstuun.

Vaikka en itse voi sietää PMMP:n musiikkia, olen kokenut heidät luoviksi, rohkeiksi ja ennakkoluulottomiksi visionääreiksi, jotka eivät halua sulautua massaan vaain pyrkivät toteuttamaan itseään poikkitaiteellisemmin.

Vaan, kun yhtye päätyy markkinoimaan "viimeisiä keikkojaan" arveluttavan "määrittelemätön tauko" -hokeman varjolla, on se kaikkea muuta kuin luovaa.

Se on latteaa ja ankeaa.

Olisin odottanut PMMP:n olevan kekseliäämpi ja teatraalisempi varsinkin, kun yhtyeen toinen laulusolisti Paula Vesala opiskelee dramaturgiksi Teatterikorkeakoulussa.

Miksi sitten PMMP palaisi määrittelemättömältä tauoltaan? Mikä saa rocktoimittajan väittämään moista?

Tuossa muutama päivä sitten tartuin kitaraan. Näppäilin siitä muutamia ääniä peräjälkeen, jotka kuulostivat oikein hyvältä. Siinä määrin hyvältä, että olisin voinut kuvitella laittavani vuonna 2002 kuoppaamani Gandalf-yhtyeen jälleen pystyyn ja levyttämään nuo laulut.

Sitten tajusin, ettei se ole välttämättä järkevää, ellen halua heittää vähiä rahojani kankkulan kaivoon sellaisella yhtyeellä, jonka herättämä kiinnostus on korkeintaan marginaalista. Ehkä nautinnollisempaa on näppäillä pieniä lauluja kotisohvalla omaksi ilokseen ja nautiskella niistä.

PMMP:n tilanne on toista maata. He ovat pusertaneet 10 vuodessa seitsemän albumia, satoja tuhansia kilometrejä ja satoja keikkoja, Ei ihme, jos takki tuntuu tyhjältä. Ei ihme, jos yhtyeen hovisäveltäjän Jori Sjöroosin ideat tuntuvat tyrehtyneen.

Vaan, kun jonakin päivänä Sjöroos löytää käyttämistään soittimista jälleen oikeat sävelet, on yhtyeellä yleisö, markkinat ja koneisto valmiina odottamassa PMMP:n voitokasta paluuta keikkalavoille ja levytysstudioon.

Sillä kyllähän niitä lauluja tulee, vaikkei nyt välttämättä tunnu siltä.

Tuolloin PMMP:n jäsenet joutuvat tekemään päätöksen, palatako lavoille vai ei.

Itse olen jo varma, että palaa.

Heille on kannattavampaa nousta sohvalta hurraavan yleisömassan eteen kuin jäädä neljän seinän sisään soittamaan lauluja itselleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti