perjantai 30. syyskuuta 2011

Kirjaideoita, vol. 1

Jos aikoo kirjoittaa sata kirjaa, kuten olen muutamassa aiemmassa blogipostauksessa uhonnut (jos kiinnostaa lukea aiheesta lisää, voi aloittaa täältä), on varmaankin hyvä olla ideoita. Toivon mukaan vieläpä hyviä.

Tässä on kuva Hyvästä kirjasta.
Jos ei hyviä, niin sitten huonompia.

Ehkä huonostakin ideasta voi saada hyvän kirjan. Jos hyvästä voi myös saada huonon.

Suomalaisen kirjallisuuden elävä legenda Hannu Salama kertoi taannoin eräässä haastattelussa, että hän yleensä työstää samanaikaisesti kahta teosta. Se on hyvä ajatus. Olen iloinen Hannu Salaman puolesta. Iloinen siitä, että hän pystyy keskittymään vain kahteen työhön kerrallaan. No, hänellä onkin kirjojen kirjoittamisesta kokemusta enemmän kuin minulla. Mutta kun on sellainen pää, jossa ideat rönsyilevät milloin mihinkin suuntaan niin valtoimenaan, on niitä mahdoton yrittää jäsennellä yhteen tekstiin kerrallaan. Ajatusten selkiinnyttämiseksi alla siis joitakin ideoita tuleviin teoksiin. Onko järkee vai ei?

Jos nyt noilla pääsisi alkuun. Nämä kirjaideat ovat luonnollisesti täyttä paskaa. Mutta paskasta kasvaa puu, josta ihminen tekee paperia, jolle painaa harakanvarpaita tai numeroita (joilla ostaa lisää paskaa) - tai sitten paperille voi pyyhkiä takapuolensa. Niin tai näin, sinunkin kirjahyllysi on täynnä paskaa.

Ja kohta aion ulostaa kirjahyllyysi vähän lisää.

Kaunokirjallisuus:

Tämä hyypiö tässä kuvassa
on ilmeisesti Saatana.

Saatanan kirja

Ensialkuun viattomalta vaikuttanut sähköpostiviesti vie tarinan päähenkilön Hubert Södermanin omituiseen verkkoon, missä hän sotkeutuu petosten, huijausten, parisuhdesotkujen ja katkaistujen ystävyyssuhteiden ahdistavaan vyyhtiin, mistä ulospääsy näyttää mahdottomalta. Mitä enemmän hän yrittää, sitä syvemälle hän joutuu harhaiseen maailmaan, missä mikään ei ole siltä mitä ensi alkuun näyttää. Söderman hakeutuu sähköpostiviestin alkulähteille selvittääkseen, kuka on kaiken tämän takana. Ja miksi. Kaunokirjallinen teos 2000-luvun nettimaailman suurimmasta ilmiöstä, Facebookista.

Kustantaja: -
Ilmestymisajankohta: -

Suomalainen nainen Johanna
Tukiainen poseerasi Hymy-lehdelle
aviomiehensä kanssa lokakuussa 2010.
Naisia
Oodi amerikkalaiselle mestarikirjailija Charles Bukowskille sekä suomalaiselle naiskauneudelle. Maailma on täynnä ihania naisia, jotka sekoittavat miehen pään - ja saavat miehen menettämään järkensä heidän edessään. Onko tässä teoksessa mitään järkeä? Ei - mutta ei ole naisissakaan.

Voiko mies koskaan ymmärtää naisia? Todennäköisesti ei - ellei ole homo. Voiko mies kirjoittaa naisista koskaan tarpeeksi? Tuskin. Naisia on kokoelma tarinoita suomalaisista naisista, jotka ovat saaneet miehen pään pyörälle ja tehneet lähtemättömän muistijäljen. Joko rakkaudesta - tai raivosta. Eivätkö ne ole pohjimmiltaan yksi ja sama asia?

Kustantaja: -
Ilmestymisajankohta: -

Mennen partavesipullo.
Musta, susta ja kusta
"Kaikki on paskaa paitsi kusi", kuuluu eräs kulunut suomalainen sanonta. Kaiken kiinteän vastapainoksi tarvitaan myös nestettä. Mikä teos tämä oikein on? Ei mitään aavistustakaan. Sanoilla leikittelevä otsikko heittelee mieltä kuin häränpyllyä. Ei tästä oikein ota mitään tolkkua. Tässä ei todellakaan ole mitään järkeä. Mystisiä sanaleikkejä ja omituisia tarinoita. Vai ovatko ne sittenkään niin omituisia?

Yksi tarinan päähenkilöistä saattaa olla hahmo nimeltä Menne, joka sai lempinimensä juotuaan 20 pullollista Mennen-nimistä partavettä. Silloin Menne sai nykyään kantamansa ristimänimensä. Muita tarinassa seikkailevia hahmoja saattavat olla Börje Mellberg sekä Ruho. Tai sitten ei. Mistä sitä tietää. Tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliseen kaupunginosaan nimeltä Kullio, josta löytyy muun muassa Paskaronkki-niminen anniskeluravintola. Tuttu paikka niin Mennelle ja Börje Mellbergille kuin Ruholle.

Kustantaja: -
Ilmestymisajankohta: -

Paskaduuni
Paskaduunista on kirjoitettu ennenkin. Ei riitä.
Mikä on suomalainen Bermudan kolmio? Paskaduunista baariin, baarista työkkäriin tai sossuun - ja takaisin paskaduuniin. Paskaduunit ovat tulleet Suomeen jäädäkseen. Mikä on työn ja työntekijän arvostus nyky-Suomessa? Kuka haluaa enää tehdä palkkatyötä, jos palkasta ei jää enää edes rahaa minimitarpeisiin ja elämiseen? Kuka haluaa tehdä töitä näissä olosuhteissa? Paskaduunissa kukaan ei viihdy, mutta onneksi baarissa on sentään kohtalotovereita tilittämässä jakoaan - ja jakamassa tiliään. Pää täyteen ja paskat housuun - ja seuraavaan paskaduuniin aloittamaan kaikki taas alusta. Ja jos ei työhön kykene, niin työkkäristä ja sossusta loput.

Kustantaja: -
Ilmestymisajankohta: -

Akkavalta
Kuva tulevaisuudesta?
Apokalyptinen visio lähitulevaisuudesta. Miehiltä on kuohittu munat pois. Akkavalta jyrää. Naiset hedelmöittävät itsensä spermapankeissa ja harrastavat ainoastaan lesboseksiä toistensa kanssa. Miehiksi syntyneiden eunukkien tehtävä on ainoastaan siivota, tehdä kotityöt ja huolehtia vastasyntyneistä tyttölapsista. Eräänä yönä pimeässä luolassa tapahtuu ihme. Nuori poika syntyy salassa Virallisen Valvojan silmien alta. Pojalle määräytyy ainutlaatuinen tehtävä: hänen täytyy pelastaa ihmiskunta. Hänen tehtävä on pelastaa tulevaisuus. Hänen tehtävä on pelastaa maailma. Pystyykö hän tähän mahdottomalta tuntuvaan urotyöhön?

Kustantaja: -
Ilmestymisajankohta: -

Musiikkikirjoja:

Jussi Hakulisen elämäkerta
Tämäkin kuva löytyi googlesta hakusanoilla "Jussi Hakulinen"
Yö-yhtyeen hovisäveltäjä, porilainen Jussi Hakulinen on mies Yön suurimpien klassikoiden takana. Niihin kuuluvat sellaiset suomirockin ikivihreät kuten Joutsenlaulu ja Rakkaus on lumivalkoinen, jotka on vuosien varrella äänestetty erilaisissa äänestyksissä suomirockin kaikkien aikojen rakastetuimmiksi sävelmiksi. Millainen on myyttinen ja mystinen mies näiden laulujen takana? Jussi Hakulisen elämäkerta on uskomaton kertomus, mitä kaikkea säveltäjä on kokenut matkan varrella laittaessaan itsensä likoon säveltaiteen edessä. Uskomaton tarina. Suomalaisen musiikkikirjallisuuden tuleva klassikko. Huima teos. Voiko näin kovaa paskaa olla olemassakaan?

Kustantaja: -
Ilmestymisajankohta: -

TBA: TBA
Mystinen TBA.
Tämä on niin salaperäinen teos, ettei tästä tihku mitään tietoa yhtään mihinkään. Tämä tieto tästä kirjasta on vain harvoilla ja valituilla. Pysyykö tässä maailmassa enää mikään salassa? Taivas ja helvetti, hel vet, koko tieto. Saarnamies Leo Meller sen ties: Hevi on Saatanan musiikkia.

Kustantaja: -
Ilmestymisajankohta: syksy 2012

Saatana on herra - The Legend of Rytmihäiriö
Edesmennyt Kalle Ellilä (kuvassa muna kädessä)
oli Rytmihäiriön alkuperäinen laulaja.

Rytmihäiriön basisti Ande Kiiski pyysi hiljattain kirjoittamaan jonkun sortin historiikkia Rytmiksen alkuajoista Surman siipien havina-älpeen uudelleenjulkaisulle. Se meni puihin, mutta kyllä tästäkin bändistä saisi nasevan rokkikirjan aikaiseksi, sen verran hurjaa touhua tämänkin bändin uralle mahtuu. Mitä välii nimestä, kuhan dokaa vitusti.

Kustantaja: -
Ilmestymisajankohta: -

Myös hehkeä Brittany
Murphy löytyy Rokkitaivaasta.

Rokkitaivas
Mitä rokkarille tapahtuu, kun rokkari kuolee? Millaista taivaassa on? Mitä Elvikselle, Kurt Cobainille ja Jimi Hendrixille kuuluu? Miltä taivaallinen orkesteri kuulostaa T.T. Oksalan miksaamana? Millaista on helvetissä? Näihin ja lukemattomiin muihin rokkareita askarruttaviin kysymyksiin saadaan kenties vastaus, kun John Venom huomaa yhtäkkiä olevansa taivaan portilla Pietari Teräksen edessä. Rokkitaivaan portit aukeavat ja tarinan päähenkilö on ihmeissään - kunnes joutuu helvettiin. Onko helvetti paha paikka olla? Mikä on John Venomin kohtalo? Rokkitaivas tempaisee lukijan mukaansa huimaan seikkailuun eikä päästä irti, kunnes uskomaton kertomus on saavuttanut päätepisteensä.

Kustantaja: -
Ilmestymisajankohta: -

Genital Grinder - The Legend of Xysma
Xysman rumpali Teppo Pulli kaivuutöissä, Funebren
solisti Jari "Heiska" Heinonen valvoo työn laatua.

Tämän idean heitti ilmoille Xysman alkuperäinen basisti Vesa Iitti, kiitos hänelle siitä. Voisihan tällaistakin kartoittaa, jos intoa ja mielenkiintoa riittää.

Kustantaja: -
Ilmestymisajankohta: -

Minä ja Mystinen Matami
Tämän opuksen nimi on mukaelma hyvässä nosteessa olevasta suhteellisen tuoreesta kotimaisesta suomirock-nimestä Minä ja Ville Ahonen. Onko tällä opuksella mitään tekemistä Ville Ahosen kanssa? Mistä sitä tietää. Kuka on puolestaan Mystinen Matami? Mistä sitä tietää. Tämän opuksen luettuaan tietää ehkä vähän enemmän. Vai tietääkö? "Minä puolestani tiedän sinut. Sinä tulit halaamaan minua ihan pilvessä Hukkaputkirockissa, kun olin 12-13-vuotias. Sitten lähdit pois", Matami kujertaa. Ihanko totta? Kas kun en muista. Noiden lainausmerkkien sisälle haastattelutilanteessa kiteytyneet sanat sisältävät teoksen lähtöasetelman. Minä ja Mystinen Matami piirtää kahta eri tarinaa, jotka yhtyvät ennen pitkää. Ja mitä silloin tapahtuu? Mistä sitä tietää. Onko mikään tässä tarinassa totta? Lukija ei tiedä, vienkö minä vai Mystinen Matami häntä kuin litran mittaa. Ja niin sen pitää ollakin. Kuka vie Mystisen Matamin sydämen? Vai vamppaako Mystinen Matami vain meitä kaikkia miehiä vain juuri niin hyvin kuin mitä nainen parhaimmillaan osaa.

Tällainenkin kuva löytyi googlesta
hakusanoilla "Mystinen Matami".

Mistä sitä tietää.

Kustantaja: -
Ilmestymisajankohta: -

Valtatie 66 - On the Road with Kari Peitsamo
Peitsamo on mieletön sälli, uskomaton hahmo, tinkimätön oman tiensä kulkija. Kaikenlaista on miehen kanssa yritetty tehdä, mutta ehkä aito "road trip"-tyylinen kertomus kiteyttäisi parhaiten Peitsamon asenteen ja sanoman.

Kustantaja: -
Ilmestymisajankohta: -

Tämäkin kuva löytyy googlesta
hakusanoilla "epäonnistunut muusikko".

Epäonnistunut muusikko

"Jokainen musiikkikriitikko on epäonnistunut muusikko." Näin kuuluu tuttuakin tutumpi sanonta alan piireistä. Epäonnistunut muusikko muodostaa täysin fiktiivisen tarinan soittoharrastuksen 13-vuotiaana aloittaneesta rumpalipojasta Sakris Östermalmista, josta jo pari vuotta myöhemmin 15-vuotiaana tuli epäonnistunut muusikko. Eli kriitikko. Äärettömän katkeraa tilitystä. Tämän luettuaan kukaan ei halua muusikoksi. Tai ainakaan musiikkikriitikoksi. Sakris Östermalmin tarina on niin raskasta ja synkkää luettavaa, ettei sitä voi olla lukematta viiltämättä ranteitaan auki. Tätä ei missään nimessä kannata lukea. Tässä kirjassa ei ole mitään hyvää. Tämä on kammottava ja lohduton teos. Kaiken muun lisäksi teos on vielä julmetun huonosti kirjoitettu. Uskomatonta paskaa.
NALLE ÖSTERMAN

Turun kirjamessut tänä vuonna 30.9.-2.10. Turun messukeskuksessa. Helsingin kirjamessut Helsingin messukeskuksessa tänä vuonna 27-30.10. Rocktoimittaja Nalle Österman haastateltavana Helsingin kirjamessuilla perjantaina 28.10.2011 klo 15.00 Musiikkimessujen haastattelulavalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti