maanantai 26. syyskuuta 2011

Mitä ihmettä, n. 200 000 levyä myynyt suomalainen bändi ilman sopimusta Suomessa!?! (päivitetty 26.9. klo 19.00)

Päätin sorvata tällaisen Ampparit-henkisen klikkausotsikon tämän kirjoituksen otsikoksi, koska pidän niistä. Koen jotakin suurta mielihyvää siinä, kun joku nokkela uutistoimittaja saa minut satimeen klikkaamalla uutista, jonka sisältö osoittautuu lopulta yhdentekeväksi hölynpölyksi.

To/Die/For vm. 2011.
Tiedän. Olen perverssi.

Löperöä viihdejournalismia janoavien kannattaa lopettaa lukeminen tähän, sillä toisin kuin useimmat niistä uutisista, ei tämä kirjoitus ole jonninjoutavaa hömppää.

Juttelin siis eilen kouvolalaisen goottimetalliyhtyeen To/Die/Forin solistin Jape Perätalon kanssa, koska ajattelin tehdä yhtyeestä pienen jutun lokakuun Hymy-lehden poppipaloihin. Jape on tehnyt pitkän uran. Pari viikkoa aiemmin mies on kotiutunut reilun viikon mittaiselta Kiinan kiertueelta. Kiinasta ei pahaa sanottavaa.

To/Die/Forin esiaste Mary-Ann perustettiin jo 1993. Koska bändin nimi on ja oli paska, vaihdettiin se levy-yhtiön toimesta esikoisalbumin julkaisun alla 1999.

Niin, To/Die/For levytti siis Spinefarmille. Samalle levy-yhtiölle, jonka vainu suomalaisessa metallimaisemassa haki 1990-luvulla vertaistaan. Spine poimi kultakimpaleen toisensa jälkeen talliin aikana, jolloin metallimusiikki oli Suomessa ja maailmalla alennustilassa. Ilman Spinen silloisen kykyjenetsijän Ewo Pohjolan (os. Rytkönen) vainua kerrottaisiin esimerkiksi Nightwishin, Children of Bodomin ja Timo Rautiaisen tarinat toisin kuin nyt.

To/Die/For esiintyi Kiinassa elo-/syyskuun 2011 vaihteessa.
Tämäkin on tuttua kauraa suomimetallia seuranneille.

To/Die/For sai lentävän lähdön esikoisalbumillaan All Eternity, jota kaupattiin erityisesti Keski-Eurooppaan ja Saksaan suomalaista goottimetallia janoaville kuulijoille. Kymmenien tuhansien myytyjen levyjen tiimoilta yhtye huomasi kiertävänsä ympäri Eurooppaa täysille saleille soitellen.

En nyt viitsi kirjoittaa siitä, kuinka yhtyeen jäsenet tunkivat vodkalla kyllästettyjä tamponeja takapuoleensa ensimmäisillä kiertueillaan tullakseen nopeammin ja paremmin känniin, ne tarinat on jo kerrottu. Kerron siitä, kuinka viidellä pitkäsoitollaan maailmanlaajuisesti noin 200 000 levyä myynyt suomalainen yhtye on tällä hetkellä ilman levytyssopimusta Suomessa.

To/Die/For esiintyi Libanonin Beirutissa marraskuussa 2009.
To/Die/For julkaisi viimeisen pitkäsoittonsa Wounds Wide Open Spinellä 2006, sen jälkeen sopimusvelvoitteet oli täytetty. Uutta sopimusta ei solmittu. Vuonna 2009 yhtye hajosi. Pitkät kiertueet Jenkeissä ja Meksikossa ammattitaidottomien kiertuejärjestäjien kanssa tekivät tehtävänsä. Musiikin teko ei enää maistunut. To/Die/For päätti laittaa pillit pussiin.


Kipinä soittamiseen löytyi vuoden mittaisen tauon jälkeen. Kun levytyssopimusta ei ollut, alettiin uutta levyä työstämään omasta pussista. "Siinä kuuluu vaikutteita niin Led Zeppelinistä kuin intialaisestakin musiikista. Kun ollaan tehty levyä omalla rahalla, ollaan tehty sellaista musiikkia, joka miellyttää itseä. Tulevan levyn sanoitukset kertovat tosielämästä. Esimerkiksi pari kappaletta olen tehnyt edesmenneestä pikkuveljestäni", Jape kertoo.

Jape tietää, että sateenvarjo suojaa sadesäällä.
To/Die/Forin kuudes albumi tottelee nimeä Samsara. Sen miksaukset alkavat noin kuukauden päästä, 24. lokakuuta 2011. Levyn miksaa Mikko Karmila. Karmilan ansiot ovat kiistattomat, kun puhutaan hyviltä ja erinomaisilta kuulostavista suomalaisista äänitteistä. Jos et ole kuullut Karmilan äänitteitä, et ole kuullut suomalaista rock- ja metallimusiikkia. Piste.

Samsara ilmestyy joulukuussa 2011.

Japanissa.

Tämän jälkeen on vuorossa Yhdysvallat, Meksiko, Kanada, Kiina ja Venäjä. Vaan milloin Suomi?

"Suomen julkaisu on toistaiseksi avoin. Tehdään levy ensin valmiiksi, katsotaan sitten. Firebox ja Spine ovat olleet kiinnostuneita."

Kotimaan markkinat eivät ole etusijalla Suomessa liki tuntemattomalle yhtyeelle.

Paljon on kirjoitettu ja puhuttu levyteollisuuden kriisistä. Bändit eivät saa enää sopimuksia levy-yhtiöiltä kuten ennen. Levyt eivät myy. Ja niin edelleen. Jape näkee musiikkiteollisuuden kriisissä myös hyvää.

"Meille tämä tapa levyttää on sopinut erinomaisesti, kun on voinut tehdä levyä rauhassa, eikä ole tarvinnut pusertaa sitä kasaan kuukaudessa. Ne tippuvat kelkasta, jotka tekevät musiikkia muista syistä kuin rakkaudesta musiikkiin. Se ei ole välttämättä huono asia."

 (Sitaatit puhelinhaastattelusta Jape Perätalon kanssa sunnuntaina 25. syyskuuta 2011.)

PÄIVITYS: Blogin luettuaan Spinefarmin perustaja Riku Pääkkönen haluaa oikaista myyntilukuja. Hänen arvion mukaan To/Die/Forin levyjä on myyty kaiken kaikkiaan noin 60 000 kappaletta.

Samalla hän haluaa tarkentaa, ettei Ewo Pohjola löytänyt Children of Bodomia, vaan Children of Bodom - tai sen esiaste Inearthed - löysi Ewon. "Kun COB aikanaan toi Spinelle demoa niin Ewo meni bändiä piiloon, eli voidaan sanoa, että bändi löysi Ewon. Tosiaan mainio juttu, että Inearthed löysi meidät ja onneksi siihen aikaan oli talossa vielä puhelinluettelot ja niiden mukana kartat", Pääkkönen muistelee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti