perjantai 23. syyskuuta 2011

Onko Arttu Wiskari täytetty näätä?

Myönnän. Olen perverssi. Minulla on perversio. Sen nimi on Arttu Wiskari. Ei kulu päivääkään, etten ajattelisi Arttu Wiskaria. Eikö se ole jo aika perverssiä. En voi olla ajattelematta Arttu Wiskaria. Millainen elämäni olikaan ennen Arttu Wiskaria?

Kuka on Arttu Wiskari? Vielä puoli vuotta sitten moinen kysymys olisi ollut täysin perusteltu. Nyt ei voi välttyä Arttu Wiskarin äänestä ja persoonasta, kuunteli sitten radiota tai katseli televisiosta matkapuhelinten soittoäänien mainoksia.
"Kuule mun toive, mä haluan pois, eikö aikani täynnä jo ois? Olen jo nähnyt tämän elämän, kaiken sain ja vielä enemmän. Kuule mun toive, mä haluan pois, eikö aikani täynnä jo ois? Tahtoisin lähteä kuin sotilas, terveisin tuntematon potilas."
- Arttu Wiskari: Tuntematon potilas (2011)
Vaan kuka on Arttu Wiskari? Ensimmäinen tieto miehestä löytyy Wikipediasta 27. toukokuuta 2011. Siinä kerrotaan Wiskarista näin:
"Wiskari julkaisi ensimmäisen suomenkielisen singlen Mökkitie kesällä 2010. Kappale syntyi yhteistyössä Janne Rintalan kanssa. Kappale keräsi runsaasti huomiota Big Brotherin kuudennella tuotantokaudella. Single menestyi hyvin, jonka johdosta Warner kiinnitti Wiskarin."
Arttu Wiskarin solistin omaa nimeä kantava esikoisalbumi ilmestyi 13. kesäkuuta 2011. Siltä löytyy muun muassa radioaalloilta tuttuakin tutumpi renkutus Tuntematon potilas sekä harvemmin kuultu Jarin mummo. Wiskarin kotisivuilla kerrotaan, että "Debyytti-albumi on myynyt kolmessa viikossa yli 10.000 kappaletta!"

Suomen äänitealan kattojärjestön Ifpin verkkosivut kertovat tänään 23. syyskuuta 2011, että Wiskarin levyä on myyty kaiken kaikkiaan 10 007 kappaletta. Sivusto ei kerro, milloin se on viimeksi päivitetty. Onko Wiskarin myynti tyssännyt tähän?

"Käsittääkseni Arttu Wiskari on myynyt jo platinaa", kertoo Suomen musiikki-yhtiön pomo Kari Hynninen Facebookissa musiikkialan ammattilaisille suunnatussa "Kuka mitä häh"-verkkoyhteisössä. (En linkitä salamyhkäistä Facebook-yhteisöä nyt tähän, sillä joku saattaisi suuttua. Ja Kari Hynninen tunnetaan muuten miehenä, joka aikoinaan kiinnitti Apocalyptican Zen Garden-talliinsa. Ei paskempi meriitti.)

Vaan Arttu Wiskaristahan tässä piti kirjoittaa, ei Apocalypticasta, Kari Hynnisestä tai Facebookista. Vaan kuka on Arttu Wiskari?

Tyhmä kysymys, hänhän on tietysti se kotimainen suosikkilaulaja. Googlaan hakusanoilla "suosikkilaulaja arttu wiskari". Näillä hakukriteereillä ensimmäiset uutiset suosikkilaulaja Arttu Wiskarista on 1-2 viikkoa ennen debyyttialbumin julkaisua.

Olen pohtinut pitkään, voiko olla suosikkilaulaja ennen yhtäkään myytyä pitkäsoittoa? Ennen vanhaan ei voinut, vaan nykyään ilmeisesti voi.

Miten suosikkilaulajaksi päästään? Päätymällä voimasoittoon radioon? Miten voimasoittoon päästään? Hyvällä musiikillako? Suhteilla? Levy-yhtiön voimakkaalla panostuksella? Suosikkilaulajia tehtailevalla tuotantokoneistolla?

En minä vain tiedä, enhän kuuntele edes radiota. Minä vain kirjoitan yksinkertaista blogia.

Nyt Arttu Wiskarin esikoisalbumia on myyty yli 10 000 kappaletta kotisivujensa mukaan, äänitealan kattojärjestön mukaan 10 007 kappaletta ja "platinaa" (eli yli 20 000 kappaletta). Mihin voin enää uskoa, jos artisti on jo suosikkilaulaja ennen yhtään virallisesti myytyä levyä?

Nyt minä tiedän, kuka on Arttu Wiskari. Hän on se pyylevä silmälasipäinen kaveri, joka polttaa tupakkaa promovalokuvassa nojatessaan museoajoneuvoa vasten hämärtyvässä kesäyössä. Perussuomalaista persupoppia. Iso jytky.

Kuvassa Arttu Wiskari. Iso jytky.

Kuulen Arttu Wiskarin musiikissa kaikuja Him-yhtyeen Ville Valon säveltaiteesta. Arttu Wiskarin on poiminut Warner-yhtiölle Asko Kallonen, mies joka aikoinaan kiinnitti Him-yhtyeen Helsinki Music Company-yhtiölleen. Nyt Kallonen löytyy Warnerin tuotantotiimistä. Sattumaako?

Myönnän, olen perverssi. Olen jo lukemattomia kertoja hekumoinut ajatuksella, että Arttu Wiskari on Ville Valon ja Asko Kallosen yhteinen lehtolapsi. Sähköshokeilla ja huumeilla Warnerin laboratoriossa valmistettu koeputkilapsi, jonka miehet ovat luoneet perussuomalaisille levymarkkinoille täyttämään suomalaisten levynostajien nostalgian kaipuun ja täyttämään niin Kallosen kuin Valon pankkitilit, jotka ehtivät jo uhkaavasti tyhjentyä Him-yhtyeen viime vuotisen Screamworks-flopin jälkeen.

Sitten on vain palkattu pyylevä silmälasipäinen perussuomalainen sätkynukke täyttämään perussuomalaiset ravintolat perussuomalaisella yleisöllä.

Ei se mahdotonta olisi.

Tämän vuoden suosituimmat kotimaiset artistit ovat myyntilukujen valossa Kari Tapio, Hurriganes, Munamies ja Arttu Wiskari. Millä vuosikymmenellä me oikein elämme?

Voin lohduttautua sillä, että Arttu Wiskarin ansiosta minäkin voin ryhtyä kutsumaan itseäni suomalaiseksi suosikkilaulajaksi, sillä niinhän mediakin teki Wiskarin tapauksessa ennen yhtäkään myytyä levyä.

Kumpaa sinä olisit veikannut alla olevan kuvan henkilöistä suomalaiseksi suosikkilaulajaksi vielä puoli vuotta sitten?
Kuvassa on suomalainen suosikkilaulaja ja täytetty näätä. Mutta kumpi on kumpi?
(Tämän kirjoituksen inspiraationa toimi tämä uutinen Suosikki-lehden verkkosivuilla.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti