perjantai 23. syyskuuta 2011

Rocktoimittajan arkipäivä

Herään aikaisin aamulla. Kello on 8.32. Kaivelen unihiekat silmistäni. Kaivelen muniani. Raavin persettäni. Hakeudun keittiöön. Kaadan kuppiin kahvia. Kaadan kuppiin maitoa. Hyvästelen mielitiettyni. Pusi pusi. Napsuttelen tietokonetta. Luon tyhjästä blogin. Mietin sille nimeä. Annan sille nimeksi "Rocktoimittajan päiväkirja".

Tässä tulevaisuudennäkymiä tuleville musiikista kirjoittaville suomalaisille mediatyöläisille!

Kirjoitan tyhjänpäiväisyyksiä valkoiselle ruudulle. Ruutu täyttyy kirjaimista. Annan hölynpölylle otsikoita. Postiluukku kolahtaa. Käyn hakemassa postit. Jaahas, kutsu Turun kirjamessuille sekä pari äänilevyä. Jaahas, joku lähettää minulle vielä äänilevyjäkin! Ki-tois, Martti Saarinen ja The Physicists!

The Physicists-yhtyeen Juha Virtanen
Tai no, Martti Saarisesta minun on kiittäminen Rumba-lehden toimitusta, joka postitti minulle fyysisen kopion seuraavaan Rumbaan arvostelemastani Saarisen levystä. Arvostelu on siis seuraavassa Rumbassa. Sanoinko jo, että arvostelu on seuraavassa Rumbassa?

The Physicists-yhtyeessä vaikuttaa puolestaan "legendaarisen" The Hirvi-yhtyeen laulaja-kitaristi Juha Virtanen. Juha Virtanen haluaa, että arvostelisin The Physicists-yhtyeen levyn Rumbaan. En halua arvostella The Physicists-yhtyettä. En kehtaa arvostella The Physicists-yhtyettä. En uskalla arvostella The Physicists-yhtyettä.

Miksi?

No tietysti siksi, että se ei voi olla yhtä hyvä kuin The Hirvi! Voiko mikään? The Hirvi oli tuima helsinkiläinen thrash metal-orkesteri 1980-luvun lopulla, joka oli rankempi kuin Kreator ja jolla oli paremmat kappaleet. Kaiken kukkuraksi yhtyeen keikat päättyivät yleensä Jumala on hyvä-nimiseen sävelteokseen. Voiko The Physicists olla siis parempi kuin The Hirvi.

En tiedä. Vielä.

Virtanen on kirjoittanut saatekirjeen omin käsin. Siinä lukee näin:
"Moi Nalle. Tos toi "levyte". Kävelin sateessa postiin, Afro lätistyi, et kuuntele ees läpi. T. Juha Virtanen"

No pakkohan levy on silloin kuunnella, jos Juhan afro on lätistynyt! Lupaan kirjoittaa levystä jossain vaiheessa jotakin ainakin tänne.

Jussi Hakulinen
Luen sähköpostiviestejä. Jaahas, Yö-yhtyeen hovisäveltäjä Jussi Hakulinen on lähettänyt pitkän vuodatuksen. Päätän soittaa Jussille. Ne puhelut eivät ole lyhyitä. Ne kestävät yleensä 6-8 tuntia. Onneksi tämä kestää vain 3-4 tuntia.

Voisihan nämä keskustelut kirjoittaa johonkin lehteenkin, jos joku niistä maksaisi. Vaan nykyään lehtiin halutaan vain yhdentekevää informaatiota puoli-ilmaiseksi. Miksi siis antaisin jollekin lehdelle puoli-ilmaiseksi tietoa, kun voin välittää tiedon ilmaiseksikin tällä kanavalla? Puhelun perusteella Jussi Hakulinen ei siis aio enää jatkaa yhteistyötä Yö-yhtyeen kanssa tulevan 30-vuotisjuhlakiertueen jälkeen. Miksi?

Sanopa se, siinäpä se. Tämä on vain maistiainen. Jos joku vakavarainen lehtitalo haluaa painattaa myyvän artikkelin lehteensä, ottakoot yhteyttä. En minä tietojani puoli-ilmaiseksi myy teille, hölmöt!

Mieluummin myyn vaikka persettä Turun keskustorilla.

Sen voin antaa ilmaiseksi, että Hakulinen on säveltänyt kappaleen Katri-Helenan tulevalle levylle. (Tämä on muuten hyvä stoori.) Levyn julkaiseva Liimis, eli Negativen Jonnen isobroidin Tommi Liimataisen Hype Productions oli saanut eri säveltäjiltä yli 400 laulua Katri-Helenan seuraavalle levylle. Ne eivät olleet juurikaan laulajattaren mieleen. Hän totesi, että jos taso on tätä luokkaa, ei hän halua kuulla enempää. Sitten ollaan vaikka tekemättä levyjä.

Liimis päätti tehdä leidille källin, aito Liimis kuin on (vitsi, Liimis, vitsi!). Hän poltti Hakulisen sävellyksen tyhjälle cd:lle ja toimitti sen suojatilleen. Vähän ajan päästä puhelin soi. "Kenen kappale tämä oikein on? Tämähän on vallan ihmeellinen sävellys suorastaan, saa ihokarvatkin nousemaan pystyyn."

Kappale on Jussi Hakulisen sävellys Katri-Helenalle, joka kantaa nimeä Sinun sydämesi kanssa. "En ollut tehnyt rakkauslaulua yli 20 vuoteen. Nyt tein", toteaa Hakulinen. Sen jälkeen keskustelemme suomipunkista. Hakulinen haluaa tehdä yhteistyötä jonkun hyvän suomalaisen punk rock-yhtyeen kanssa. Hän innostuu ajatuksesta yhteisestä levystä ja kiertueesta Problems?:in kanssa. Sen jälkeen ei muusta puhutakaan.

Rane Raitsikka
On siis pakko soittaa Rane Raitsikalle.

Rane ja Problemsit ovat matkalla Kuopioon keikalle. Kaverit ovat muutaman tunnin myöhässä. Helsingissä on ollut ruuhkaa. Ranen kanssa on hyvä jutella. Positiivinen veijari. Ranella on hyviä suunnitelmia. Siis oikeasti hyviä. Ei sellaisia, joita yleensä suunnitellaan keskiolutjuottoloiden pöydissä. Mikä ei toki tarkoita sitä, etteivätkö nekin olisi hyviä suunnitelmia. Harva niitä yleensä vain muistaa seuraavana päivänä.

Ranekin on pohtinut, että Suomeen tarvittaisiin päihdeongelmaisille muusikoille ja taiteilijoille suunnattu hoitokoti ja yhteisö, mistä langenneet sankarit voisivat hakea ja saada apua päihdeongelmiinsa ennen kuin on liian myöhäistä. Samaahan olen miettinyt itsekin. Ei sellaisia instansseja ole Suomessa. Vielä. Nimimerkillä "Kokemusta on".

Ranella on kokemusta näistä asioista rapakon takaa. Sieltä Jenkeistä. Nämä tahot saivat Raitsikan raiteilleen rapakon takana: Musicians' Assistance Program, Buddy Arnold sekä Chuck Negron, jonka Three Dog Night-yhtye on muuten myynyt tuollaiset 80 miljoonaa levyä ihan ohimennen tuosta vaan. Möi 80 miljoonaa levyä ja joutui asunnottomaksi, kun kama vei miestä. Enää ei vie.

Rane on ihan päällikköukkoja. Toivottavasti niillä on Savossa vitun kova keikka tänään. Kuulemma yleisömäärät ovat nousseet tasaisesti. Sattumaako?

Maija Moisio
Ranen matka jatkuu. Lopetamme puhelun. Katson kännykkää. Maija Moisio on laittanut viestin. "Voinko soittaa?" No toki voit! Maija on huippu. Maijasta minun pitää kirjoittaa joskus enemmän. Maija on lahjakas 21-vuotias tamperelainen lauluntekijä, joka on tehnyt omia biisejä 10-vuotiaasta lähtien. Nyt Maijalta ilmestyi debyyttialbumi Exogenicin kautta, joka myös julkaisi tuon Palefacen läpimurtolevyn Helsinki - Shangri-La.

Sanoinko jo, että Maija on ihan huippu? Maija on ihan paras. Jonkun pitäisi joskus kirjoittaa Maijasta joku hyvä juttu. Jonkun pitäisi kirjoittaa Maijasta kirja.

Lopetan puhelun. Maija tarvitsisi uuden asunnon ja bändin, koska Maijalta lähti yllättäen katto pään päältä ja bändi alta reilu viikko sitten. Voiko joku auttaa?

Katson sähköpostiviestit. Jaahas, Hakulinen on laittanut Katri-Helenalle säveltämänsä kappaleen sähköpostiini. Pakkohan se on kuunnella. Illalla olisi vuorossa vielä Arttu Wiskarin keikka Turun Kooma-klubilla. Ulkona sataa. Taidan jäädä kotiin. Kello on 22.23.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti