lauantai 1. lokakuuta 2011

Missä he ovat nyt - vuorossa Waltarin Kärtsy Hatakka

Uskokaa tai älkää, 1990-luvulla Waltari-yhtye oli yksi Suomen suosituimmista bändeistä - hetken aikaa ehkä jopa suosituin.

Kärtsy, Tarja Turunen ja Jorma Uotinen
tekivät yhteistyötä Evankeliumilla.

Waltarin nokkamies, laulaja-basisti Kärtsy (oik. Kari Arvo Ilari Hatakka, s. 17. joulukuuta 1967) oli 1990-luvulla puolestaan juhlittu sankari, jolta tilattiin jopa death metal-sinfonia Helsingin Juhlaviikoille. Ja olipa Kärtsyllä aikaa tuottaa jopa Tarja Turusen ja Waltarin tähdittämä Evankeliumi-niminen balettiesitys Jorma Uotisen kanssa Kansallisoopperalle. Ei siis ihme, että esimerkiksi Stone-yhtyeen juhlittu kitarasankari, nykyään Children Of Bodomista löytyvä Roope Latvala, etsiytyi Waltarin riveihin Stonen lopetettua aktiiviuransa.

Kärtsyä on kiittäminen myös siitä mittaamattoman arvokkaasta kulttuurityöstä, mitä Waltari teki luotsatessaan suomirockia ja -metallia Eurooppaan ja avatessaan väyliä Nightwishin, Lordin ja Children of Bodomin kaltaisille akteille. Tästä kaikesta on varmasti mahdollista lukea lokakuussa ilmestyvästä Pauliina Tuomolan kirjoittamasta ja Liken kustantamasta Waltari-yhtyeen historiikista.

Edessä Kärtsy, takana Roope Latvala, Janne
Parviainen ja Jariot Lehtinen.
1990-luvulla näytti siltä, että kaikki mihin Kärtsy Hatakka koski, muuttui kullaksi.

Se oli silloin, nyt on nyt.

2000-luku ei ole kohdellut Kärtsyä silkkihansikkain. Viime vuosina on tuntunut siltä, että Kärtsyn käsissä kaikki kulta on muuttunut mullaksi. Kun mies sai kappaleitaan läpi Max Payne-menestyspeliin, jäi mies nuolemaan näppejään miljoonamyynneistä Kärtsyn kuitattua vain pienen könttäsumman sävellystyöstään. Kun vielä 1990-luvulla Kärtsy ja Waltari tähdittivät Suomen suurimpia esiintymislavoja, on Kärtsy saanut huomata korkean profiilin areenoiden vaihtuneen askeettisempiin olosuhteisiin. Sattumaako?

Jos Kärtsyllä olisi manageri, voisi hän vastata Kärtsyn uran hiipumisesta samoin kuin Spinal Tap-yhtyettä manageroiva Ian Faith rokumentissa Hei me rokataan, rokumentin ohjaajan tiedustellessa managerilta, onko artistin ura hiipunut: "Ei, ei, ei, ei missään tapauksessa, he vain esiintyvät valikoidummalle yleisölle nykyään."

Iloisen härän estradilla on nähty ennenkin rohkeaa
aikuisviihdettä (kuva ravintolan kotisivuilta).

Kun Kärtsy Hatakka nousee tänä iltana Turussa Iloinen härkä-nimisen anniskeluravintolan estradille, muistuu epäilemättä mieleen ne lukemattomat amerikkalaiset elokuvat, joissa on kuvattu uransa ehtoopuolella operoivan estraditaiteilijan kohtaloa. Sitä, kun mittavat kiertueet ja arvokkaat tapahtumat ovat vaihtuneet satunnaisiksi esiintymisiksi pienissä pubeissa ja pizzerioissa, joissa takahuoneet ovat 4 neliön koppeja, missä tuolien virkaa hoitavat päällekkäin nostetut kaljatynnyrit.

Mitä Kari "Kärtsy" Hatakka miettii, kun hän tuossa ankeassa varastotilassa peilaa vielä kerran itseään ja silmämeikkiään tuohon särkyneeseen peiliin, joka on ripustettu esiintymisareenan esiintyville taiteilijoille? Onko tukka hyvin? Onko meikki hyvin? Mikä täällä on meininki? Mitä minä teen täällä? Miksi minä teen tätä vielä?

Aikoinaan Kärtsyä arvostettiin myös salonkikelpoisissa piireissä.
Mickey Rourken tähdittämä ja Darren Aronofskyn ohjaama The Wrestler kertoo tarinan showpainija Randy "The Ram" Robinsonista, jonka uran huippukohdat ovat jo kaukana takanapäin. Kun Rourken tilalle vaihtaa Hatakan, piirtyy mielikuviin suomalainen muunnelma tästä palkitusta amerikkalaiselokuvasta. The Wrestlerillä on onnellinen loppu Rourken uran kannalta, sillä Aronofskyn elokuva sai kehäraakiksi tuomitun konkarin uran uuteen nousuun.

Mutta kuka voisi olla Kärtsyn uran Darren Aronofsky? Vai onko Kärtsy tuomittu Randy "The Ram" Robinsonin kohtaloon? Oli Kärtsyn säveltaiteesta, habituksesta ja ulosannista sitten mitä mieltä tahansa, ei voi väittää, että se olisi jättänyt kylmäksi.

Kysykää vaikka Tuomari Nurmiolta.

Onko Kärtsy hullu professori vai
näytteleekö hän vain?

Koska Kärtsy on värittänyt ja värisyttänyt Suomea ja maailmaa säveltaiteellaan jo neljän vuosikymmenen ajan, on jo aika laulaa oodi vastavuoroisesti Kärtsylle (säv. Maamme-laulu). Kaikki mukaan!

Oi Kärtsy, Kärtsy, Waltarin,
soi, nasaali kultainen!
Ei tylsyyttä, ei itkua,
ei Waltaria ilman Kärtsyä,
soi nenä-ääni ikuinen,

kun Kärtsy laulaa sen!

Älkäämme unohtako Kärtsyä.

Kärtsy Hatakka soolona tänään 1. lokakuuta 2011 Turussa ravintola Iloisessa härässä. Liput 5 euroa.


2 kommenttia:

  1. vittu sä oot kyllä paska kirjottamaan

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi. Vaan eräs vinha totuus on, ettei kaikkia voi koskaan miellyttää.

    VastaaPoista