keskiviikko 7. joulukuuta 2011

Kuvitellaan tilanne (K-18)

En tiedä, onko otsikon mukainen kehotus yleistynyt, vai kuvittelenko tilanteen vain? Joka tapauksessa minusta nyt vain tuntuu siltä. Ja minusta nyt vain tuntuu siltä, että näen joka kerta punaista, kun luen kyseisen fraasin jonkun mediatyön ammattilaisen kirjoittaman lauseen alussa.

Tämäkin kuva löytyi googlesta
sanaparilla "kuvitellaan tilanne".

Ei, tämä punainen väri ei ole sitä rakkauden punaista. Sitä, millä sydämen sisältö kuvissa yleensä väritetään. Ei, tämä punainen on verta. Janoan verta. Haluan sen pään pölkylle, joka on kehittänyt moisen ylimalkaisen lausahduksen, jota lampaat mantran tavoin kirjoittavat juttujensa ja lauseidensa alkuun silloin, kun haluavat lukijan kuvittelevan tilanteen.

Kuvitellaan tilanne: Ihmiskunta on tyhmentynyt. Heillä ei ole enää aivoja. Heitä voi pallotella miten sattuu. He ovat vain karjaa. Lampaita. Aivottomia aivopestyjä imbesillejä, joilla ei ole lainkaan enää omia ajatuksia. Vain ne, jotka joku kunakin päivänä tarjoaa Facebookissa ja Twitterissä sen päivän viisauksina tai tyhmyyksinä. Oletko sinä tyhmentynyt vai ihmiskunta? Pitääkö sinua kehottaa kuvittelemaan tilanne vai pystytkö siihen itse?

Kuvitellaan tilanne.

Mitäs tuossa nyt sitten on? Kaksikymmentä merkkiä välilyönteineen sisältävä kehotus. Tuon hakufraasin googlaamalla löytää 17 000 hakuosumaa. Tämän vuodatuksen jälkeen ehkä muutaman lisää. Kenties tuo fraasi kannattaisi lisätä jokaisen fiktiivisen romaanin alkuun, että lukija varmasti osaisi kuvitella tilanteen eikä vain olla kuvittelematta.

Tämäkin kuva löytyi googlesta
sanaparilla "kuvitellaan tilanne".
Kuvitellaan tilanne.
Kiitos, mutta ei minua tarvitse teititellä. Vai mistä tilasta puhutte? Mutta en minä osaa kuvitella tiloja. Onko tilani tämä maailma? Vai pieni bajamaja? Vai se tila, joka perustuu jatkuvaan talouskasvuun?

Onko tätä jotain uutta journalismioppia, mitä niissä kouluissa opetetaan, vai kuvittelenko vain tilanteen? Väliäkö sillä. Tai ehkä minua pännii se, että minua kehotetaan tekemään niin laimeita kuvitelmia.

Siksi en tule koskaan kehottamaan lukijoitani kuvittelemaan tilannetta.

Paitsi tämän kerran.

Poistu siis kiireen vilkkaa tästä blogista, mikäli haluat säilyttää mielenterveytesi!
Mikäli kuvittelet tilanteet, teet sen täysin omalla vastuullasi!
Älä ainakaan kuvittele näitä tilanteita yksin kotona tilanteen tullen!
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

1) Kuvitellaan tilanne: Olet vannoutunut perussuomalainen. Eräänä aamuna heräät ja huomaat olevasi Jani Toivola. Kerrotko muutoksestasi Homma-foorumilla vai menetkö takaisin nukkumaan?

2) Kuvitellaan tilanne: Eletään natsi-Saksassa. Olet vaikeiden päätösten edessä. Puna-armeijan joukot tekevät tuloaan. Lähdetkö vielä hyökkäyksen polulle vai piiloudutko syvemmälle bunkkeriin ja teet itsemurhan?

3) Kuvitellaan tilanne: Kuljeskelet yksin metsäpolulla. Vastaasi kävelee pieni yksinäinen lapsi. Himosi heräävät. Kiihko ja kiima valtaavat mielesi. Et voi pakkomielteellesi mitään. Kaikki käy hyvin nopeasti. Lapsi jää yksin tielle makaamaan. Pyyhit roiskeet päältäsi. Jaatko salaisuuden vai pidätkö sen omana tietonasi?

4) Kuvitellaan tilanne:
Törmäät Adolf Hitleriin kauppajonossa. Vedätkö turpaan vai onnitteletko vaalivoitosta?

5) Kuvitellaan tilanne: Huomaat maassa lojuvan 200 euroa. Kun kumarrut ja pyllistyt nostamaan setelin ylös, on johtava EU-diplomaatti takapuolesi kimpussa ja lupaa sinulle 200 000 euroa, jos annat hänen jatkaa. Sallitko vai kieltäydytkö?

6) Kuvitellaan tilanne: Suomeen tulee uusi bändi, jota kuuluu digata. Menetkö virran mukana, vaikka et artistin musiikista niin välittäisikään?

7) Kuvitellaan tilanne: Huomaat olevasi masentunut. Elämä ei enää maistu. Missään ei ole enää mitään mieltä. Menet lääkäriin. Lääkäri määrää sinut mielialalääkitykselle. Mielesi kirkastuu. Luet lehdestä, kuinka joku surmaa koulutovereitaan mielialalääkityksellä ollessaan. Jatkatko lääkitystäsi vai lopetatko?

8) Kuvitellaan tilanne: Kuvittelet parantavasi maailmaa. Yhtäkkiä muu maailma kertoo sinulle, että tekosi pilaa maailman. Oletko sinä väärässä vai maailma?


9) Kuvitellaan tilanne: Olet joutunut pahoinpitelyn uhriksi. Tiedossasi on, että henkilö on syyllistynyt vastaavanlaisiin pahoinpitelyihin aiemminkin. Annatko olla vai yritätkö tehdä jotakin sen eteen, että moinen ei enää jatkuisi?

10) Kuvitellaan tilanne: maailma on ihana ja harmoninen paikka, missä kaikki kansat elävät sulassa sovussa toistensa kanssa ja kaikki vauraus olisi jakautunut tasan kaikkien maailman kansalaisten kesken. Olisitko onnellinen?

* * *

Mielikuvitus on ihana, upea ja hieno asia. Sen avulla on maailmassa syntynyt uskomattoman kauniita ja hienoja asioita. Toki myös hirveitä. Ehkä en siksi pidä siitä, kun joku kehottaa minua kuvittelemaan tilanteen, että joku päättää puolestani, mitä minun tulisi kuvitella.

Penetroiden ja raiskaten mieleni.

Entä jos en haluakaan kuvitella tilannetta?

Mitäs siihen sanot? Heitätkö tyrmään? Annatko jälki-istuntoa?

Minä en PERKELE VIEKÖÖN halua kuvitella tilannetta ENÄÄ KOSKAAN!

Minä haluan lukea tekstin ja muodostaa siitä oman johtopäätökseni tai olla muodostamatta. En halua enää ikinä lukea mistään tuota kehotusta. Heitän lehden ja jutun välittömästi syrjään, jos ja kun siihen törmään.

Meillä kaikilla on mielikuvitus ja mahdollisuus käyttää sitä ilman, että joku ulkopuolinen taho käskee meidän sitä käyttää.

Kuvittele tilanne, jossa minä en enää koskaan käske sinua kuvittelemaan tilannetta - paitsi tämän yhden ainoan kerran.

Ole onnellinen siitä.

1 kommentti:

  1. Muistelin tähän liittyen, että Absoluuttisen Nollapisteen mielen syvyyksiä armottomasti hämmentävä ja kuulijansa säälittä järjen rajamaille paiskaava kappale 'Ipswich' alkaisi juuri näillä karmaisevilla sanoilla, mutta sen sijaan se taisikin alkaa sanoin: 'jos oletetaan tilanne', osuen siis pelottavan lähelle...

    VastaaPoista