torstai 28. kesäkuuta 2012

Kun Saatana saapui Suomeen - hevimusiikin lyhyt oppimäärä

Kuvassa maailman saatanallisin yhtye, Venom.
Hevimusiikkia on soiteltu 1960-luvun loppupuolelta lähtien tähän päivään asti, reilut 40 vuotta. Miten hevimusiikki on vuosien saatossa muuttunut? Ja olisiko Saatanaa olemassa ilman heviä? Nalle Österman uppoutui hevimetallin ihmeelliseen maailmaan Tuska-festivaalin kunniaksi.

Teksti: Nalle Österman


- Iskä, mitä tehtiin silloin kun ei ollut heviä?
- Lapseni, ei yhtikäs mitään. Ei niin yhtikäs mitään.

Virallisen luomisopin mukaan maailma syntyi miljardeja vuosia sitten. On ollut dinosauruksia, nälänhätää, Jeesuksiakin.

Paskanmarjat.

(Anteeksi kielenkäyttöni nuortenlehden verkkosivustolla, mutta minua vain niin sapettaa moinen typerä luomisoppi, jolla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa.)

Todellisuudessa maailma syntyi silloin, kun neljä työväenluokkaista nuorukaista Englannin Birminghamissa - Ozzy Osbourne, Tony Iommi, Geezer Butler ja Bill Ward - löivät hynttyyt yhteen 1960-luvun lopulla ja alkoivat soittaa yhdessä. He antoivat orkesterilleen kauhistuttavan pelottavan nimen, Black Sabbath.

Heviksi sitä alettiin kutsua. Nuorukaiset kiertelivät maailmaa levittäen evankeliumiaan. Alkuvaiheessa uraa yleisö loisti poissaolollaan, kuten vaikkapa Pariisissa, Ranskassa, vuonna 1970.Pikkuhiljaa aIemmin kotisohvillaan peukaloitaan pyöritelleet immeiset alkoivat nostella takapuoliaan sohvilta ja lähtivät ovesta ulos katsomaan, mistä tässä maailmassa oikein on kysymys.

No, hevistä tietenkin.

Kun Black Sabbath lähti Ameriikkaan vuonna 1975, oli maine jo kiirinyt ja sana levinnyt. Siellä yleisöä oli jo aika helvetisti paljon enemmän kuin Pariisissa, kuten kuvasta näkyy.Kaikkia tämä kehitys ei miellyttänyt.
- Tarttis tehrä jotain, tuumasivat kirkonmiehet ja -naiset ympäri maan ja mantujen, jotka näkivät yleisönsä katoavan pyhättöjensä penkeiltä Black Sabbathin keikoille.
- Paholainen, he riemastuivat, tämä on Saatanan tekosia!

Näin muun muassa Jumalasta, rauhasta, sodasta ja kannabiksen autuudesta laulaneet Black Sabbathin poijaat saivat kuulla olevansa saatananpalvojia. Lopputulos: yleisöä tulvi keikoille entistä enemmän.

Kehitys saavutti viimein Suomenkin.

1980-luvulla useat moraalinvartijat kokivat hevimusiikin olevan rappiollista nuorisolle. Mieluiten he olisivat nähneet hevimusiikin hävitettävän maailmankartalta tyystin.

Yhtyeet kuten Venom ja W.A.S.P. koettiin erityisen vahingollisiksi: W.A.S.P.:in jäsenet heittivät raakaa lihaa yleisöön ja lauloivat "nu**ivansa kuin eläimet". Venom oli taas avoimesti saatanallinen yhtye, joka oli ilmoittanut jo varhain soittavansa "black metallia", mustaa metallia. Kuinka iljettävää!Venom oli kuin päivitetty versio Black Sabbathista: kovaäänisempi, törkeämpi ja räjähtävämpi. Nämä kolme nuorukaista koillisenglantilaisesta tehdaskaupungista Newcastlesta olivat ymmärtäneet saman, mistä Eppu Normaali lauloi Suomessa, "mitä enemmän nostatte kohua, sitä enemmän lapsenne rakastaa mua".Kun isossa Ameriikassa Tipper Gore saarnasi hevimusiikin vaaroista ja saatanallisuudesta, hoiti Suomessa samaa tehtävää herra nimeltä Leo Meller.

Meller mm. julisti, että päästääkseen hevimusiikin pauloista eroon, pitäisi hevi-ihmisen polttaa kaikki omistamansa levyt ja kasetit roviolla, vain siten voisi vapautua. Niitä ei siis saisi myydä eteenpäin, koska ne rahat olisivat Saatanalta saatuja verirahoja.

Helluntailaiset saivat sanomansa läpi jopa valtakunnallisella lupamaksurahoilla rahoitettavalla televisiokanavalla.Siinä ei paljoa auttanut se, kun amerikkalainen Kiss-yhtye lauloi "God gave rock'n roll to you", miten Jumala antoi meille rock'n rollin, hard rockin ja hevimusiikin.

Lopputulos oli, että myös Kiss-yhtye julistettiin saatananpalvojiksi ja natseiksi.

Perusteeksi riitti se, että yhtyeen logossa olevat kaksi salaman muotoista S-kirjainta muistuttivat natsien käyttämää SS-tunnusta. Tähän tulkintaan ei paljoa vaikuttanut se, että Kissin nokkamiesten Paul Stanleyn ja Gene Simmonsin tiedettiin olevan juutalaisia, eli niitä, joita natsit nakkasivat 1930- ja 1940-luvulla kaasukammioihin miljoonittain.Hevi nähdään useimmiten miesten musiikkina. Hevin soittajat ovat lähes poikkeuksetta miehiä. Hevimuusikoista kiinnostuneet tytöt ja naiset saavat helposti kuulla olevansa vähempiarvoisia "bändäreitä".

Hevissä naisiin kohdistuu helposti suurempia ennakkoluuloja. Erityisesti, jos kyseessä on kaunis nainen. Onneksi hevimaailmastakin löytyy saksalaisen Doro Peschin kaltaisia pioneereja, jotka ovat taistelleet tasa-arvoisen kohtelun eteen.

Tässä Doro vuonna 1985 Lontoossa Warlock-yhtyeen kanssa. Ottakaapa oppia, pojat!1980-luvun puolivälin jälkeen Venomin tähti alkoi hiipua. Sellaiset yhtyeet, kuten Metallica, Slayer ja Megadeth soittivat tykimmin ja tekivät parempia kappaleita. Slayerilla oli tukenaan vielä Venomiakin tylympi ja saatanallisempi sanoma.Metallican uran alkuvaiheessa yhtyeessä soitti mies nimeltä Dave Mustaine.Saatuaan potkut Metallicasta päihdeongelmiensa vuoksi, perusti Mustaine Megadeth-nimisen yhtyeen.

Metallica lähti puolestaan vuonna 1986 Ozzy Osbournen kanssa kiertueelle, markkinoidakseen kolmatta albumiaan Master of Puppets. (Tällä videolla bassoa soittava Cliff Burton kuoli bussiturmassa 27. syyskuuta 1986 Ruotsissa moottoritiellä Tukholman ja Göteborgin välillä kesken Metallican kiertueen.)Muutamaa vuotta myöhemmin Metallicasta tuli maailman isoin hevibändi, kun taas Megadeth päätyi kiertämään maailmaa Slayerin kaltaisten retkueiden kanssa. (Ironisesti Slayerin toinen kitaristi Kerry King vaikutti muutaman keikan ajan Megadethissä yhtyeen uran alkutaipaleella.)

Dave Mustaine vaikutti usein katkeralta tilittäessään potkujaan Metallicasta, sillä hänkin halusi olla maailman suurin metallitähti. Megadethissä kun se ei Mustainen mielestä onnistunut.Suomalainen speed metal-ylpeys Stone pääsi jopa lämmittelemään Dave Mustainen Megadethiä Helsingin Lepakon pihalla järjestetyssä ulkoilmatapahtumassa 28. toukokuuta 1988.

Näihin aikoihin suomalaisen Mustosen sukujuuria omaavan Mustainen heroiinikierteen tiedetään olleen pahimmillaan. Heroiinilla kun sai loistavasti lievitettyä muun muassa sitä tuskaa, että joutuu Metallican sijasta soittamaan joidenkin suomalaisten urpojen kanssa.Slayerin, Venomin, Metallican ja Megadethin innoittamana rankempi hevi löysi tiensä myös muualle Eurooppaan, puhuttiin speed-, thrash-, power-, black- ja death metallista. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Muun muassa saksalaiset Sodom, Destruction ja Kreator nauttivat suurta arvostusta.Sodom aloitti uransa black metal-yhtyeenä - tai sitten se johtui vain soittotaidottomuudesta. Olihan yhtyeen SPV-yhtiölleen kiinnittänyt Manfred Schütz tokaissut Sodomia kuultuaan, että "tämän on pakko oltava maailman huonoin bändi - minun on tehtävä sopimus heidän kanssaan!"

Vuonna 1988 Sodomin taidot olivat kehittyneet sen verran, että yhtyeeltä kehtasi julkaista jopa live-videon! (Tällä videolla rumpuja soittava Chris Witchhunter kuoli 7. syyskuuta 2008 maksakirroosiin alkoholisminsa seurauksena.)Kun Sodom lähti 1990 kiertueelle Englantiin, lämmitteli yhtyettä brasilialainen Sepultura. Myös Sepultura oli aloittanut uransa black metal-yhtyeenä maskit naamassa. Ja aivan kuten Sodomin tapauksessa, tippuivat nuo maskit alkuhuuman jälkeen pois kasvoilta.

Lontoossa 1990 Sepulturan kyvyt olivat jo sitä luokkaa, että se kykeni soittamaan illan pääesiintyjän suohon, kuten tästä Lontoon keikkataltioinnista voi päätellä. Joka ilta.Kuten tässäkin tapauksessa, janosi heavykansa koko ajan jotain nopeampaa, kovempaa, rankempaa. Pelastusta tarjottiin niin Ruotsista kuin Yhdysvalloista death metallin muodossa.

Tässä amerikkalaisen Morbid Angelin taidonnäyte Englannin Nottinghamista vuodelta 1989.Kun tukholmalainen Entombed saapuu Viking Linen verenpunaisilla lautoilla Helsinkiin, on koko Helsingin death metal-kerma vastassa.

Entombedin kaikkien aikojen ensimmäinen keikka Suomessa, Helsingin Lepakossa 18. elokuuta 1990, on kirjattu aikakirjoihin ehkä kaikkien aikojen energisimpänä keikkana Suomessa! (Lepakko purettiin talvella 1999-2000 Nokian konttorirakennuksen tieltä.)Seuraavana kesänä Sepulturan ensimmäinen keikka maamme kamaralla, Hämeenlinnan "Giants of Rock"-festivaaleilla 7. heinäkuuta 1991, päädyttiin jopa televisioimaan! Aikojen saatossa tämä televisiointi on osoittautunut perin merkittäväksi kulttuurityöksi.Jossain vaiheessa myös speed-, thrash-, death- ja power metal alkoi olla ihan lällärikamaa. Muutamat pohjoismaalaiset pioneerit päättivät jalostaa Venomin kehittämän black metal-tyylisuunnan entistä ankarammaksi, synkemmäksi ja vaarallisemmaksi.Kun Suomessa Impaled Nazarenen kaltaiset yhtyeet vetivät maskit sekä sukkahousut päähän ja esiintyivät munasilteen (kuten Paltamossa 14. marraskuuta 1992) oli kehitys huomattavasti huolestuttavampaa Norjassa, missä kirkkoja poltettiin ja ihmisiä surmattiin. Aika velikultia.Näiden tapahtumien johdosta Yleisradion makasiiniohjelma MOT päätti valistaa suomalaisia metallimusiikin vaaroista syksyllä 2001 "Saatanalliset sävelet"-nimisellä jaksollaan.

Suomalaisen "black metal mafian" pääarkkitehdiksi nimettiin Impaled Nazarenen solisti Mika Luttinen, jota oli kuvattu salaa Suomen suurimmaksi metallifestivaaliksi kohonneella Tuska-festivaalilla. Videokuvassa miehen liikkeitä on jopa hidastettu pelottavamman vaikutelman luomiseksi.

Vaikuttaa likaiselta peliltä.

Eihän tämä ollut tietenkään ensimmäinen kerta: olihan jo vuonna 1986 Seinäjoen helluntaiseurakunnan nuorisotiimi varoitellut meitä suomalaisia rock- ja heavymusiikin vaaroista "Rock'n rollin maailma"-valistuskasetillaan.Samalla, kun metallimusiikista on tullut Nightwishin, Sonata Arctican, Lordin ja Hevisauruksen kaltaisten artistien myötä koko perheen viihdettä Suomessa, ovat moraalinvartijat ja uskonnolliset tahot hiljentyneet ja alkaneet keskittyä tärkeämpiin aiheisiin.

On jotenkin hellyttävää ajatella, millaisia tunteita Iron Maidenin, W.A.S.P.:in, Dion ja Kissin kaltaiset yhtyeet ovat aikoinaan herättäneet suomalaisissa uskonnollisissa piireissä.Tiedä siis, että kun kuuntelet heavy-musiikkia, kuuntelet Saatanan musiikkia - mikäli uskot Seinäjoen helluntaiseurakunnan nuorisotiimiä. Tai sitten kuuntelet Jumalan musiikkia, jos uskot Kiss-yhtyettä.

Tai sitten kuuntelet vain musiikkia.

Järjestyksessä 15. Tuska-festivaali järjestetään Helsingin Suvilahdessa 29.6.-1.7.2012. Kolmen päivän aikana lavalla nähdään muun muassa Megadeth, Ministry, Sonata Arctica, Apocalyptica, Exodus ja Napalm Death.

Tuska-festivaalin kotisivut löydät täältä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti