lauantai 9. helmikuuta 2013

Pieni kertomus turkulaisesta yhtyeestä nimeltä Sammal

Sammal-yhtyeen debyyttialbumin
kansi näyttää tältä.


Hei!

Nyt haluaisin kertoa Sinulle lyhyen tarinan turkulaisesta yhtyeestä nimeltä Sammal, jos sallit.

Näin viisimiehisen Sammal-yhtyeen ensi kertaa Turun Klubilla, Turun yliopiston ylioppilaskunnan TYY:n järjestämässä Aprillirockissa torstaina 29. maaliskuuta 2012, missä yhtye kilpaili viiden muun aktin kanssa TYY:n bändikisan voitosta. Tuomaristoon kuului mm. myös suomirockin vanhempi valtiomies, Kauko Röyhkä.

Olin pelaamassa alakerran Kolo-baarissa peliautomaattia, kun ystävä käski minun tulla katsomaan Sammalta. Olin skeptinen, sillä MySpacessa olleet näytteet eivät juurikaan vakuuttaneet. Sen sijaan yhtyeen lavaolemus vakuutti sillä seurauksella, että päätin kantaa korteni kekoon ja äänestää Sammalta yleisöäänestyksessä, johon saivat osallistua kaikki lipun lunastaneet asiakkaat. Ilmeisen ratkaiseva oli tuo ääni, sillä Sammal voitti tuon yleisöäänestyksen - yhden äänen marginaalilla seuraavaan.

Sattumaako?

Tuon Aprillirockin jälkeen olen nähnyt Sammaleen useamman kerran, kuten esimerkiksi perjantaina 7. joulukuuta 2012 Dynamo-klubilla Turussa, mistä seuraava tekemäni keikkataltiointi on peräisin. Valitettavasti kyseessä oli heikoin näkemäni esiintyminen yhtyeeltä. Se ei kuitenkaan poista yhtyeen laulujen musiikillista tasokkuutta.

Vaikka en itse ole mikään varsinainen progressiivisen rockin suurkuluttaja, ovat esimerkiksi Wigwamin Nuclear Nightclub ja Kingston Wallin albumit tehneet aikanaan syvän vaikutuksen. Ei kikkailua, vaan moniulotteisia kappaleita laulujen ja tunnelmien ehdoilla. Samankaltaisen vaikutuksen minuun on tehnyt nyt Sammal, jossa yhdistyy niin Amorphiksen kansalliset melodiat, Wigwamin Nuclear Nightclub-aikakauden pop-sensibiliteetti sekä Pekka Strengin hauraus. Tämän yhdistelmän luulisi kiinnostavan myös laajempaa yleisöpohjaa. Hienoa, että myös Svart Records on havainnut tämän. Ei metallia tai progea, vaan ennen kaikkea hienoa musiikkia.

Tältä näyttää Sammal-yhtye.
Ennakoin, että Sammal tulee olemaan ensi kesän kuumimpia kotimaisia nimiä niillä festareilla, jonne se ymmärretään kiinnittää.

Sammaleen nimetön debyyttialbumi julkaistiin 18. tammikuuta 2013 turkulaisen Svart Recordsin toimesta. Se nousi ilmestymisviikollaan suoraan Suomen listalla sijalle 22. Oli hienoa huomata, että laadukas musiikki kiinnostaa ja koskettaa myös ostavaa yleisöä, vaikka yhtyeen takana ei massiivista markkinointikoneistoa olekaan.

Vielä.

Sammaleen debyyttialbumin voi kuunnella ilmaiseksi esimerkiksi Spotify-musiikkipalvelun kautta, ettei tarvitse ostaa sikaa säkissä. Toki levy on ostettavissa myös rahisevana vinyylinä, mikäli kokee suomalaisen luomurockin nautinnollisemmaksi analogisesti nautittuna.

Toivotan Sinulle antoisia kuunteluhetkiä Sammaleen musiikin parissa.

PS: Sammaleen keikat myy Janne Tokola / Dex-Viihde, vinkkinä keikkajärjestäjille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti