keskiviikko 27. elokuuta 2014

Miksi Miljoonasateen jäsen halutaan oikeuteen tv-ohjelman takia?


Onko We Want More -tv-ohjelma aloittamassa oikeustoimet
Miljoonasateen kosketinsoittajaa Olli Heikkistä vastaan?
Valta turmelee, sanotaan, ja absoluuttinen valta turmelee absoluuttisesti.

Tähän johtopäätökseen päätyi englantilainen historioitsija lordi Acton reilut sata vuotta sitten tutkittuaan paaviuden historiaa läpikotaisesti.

Tämä lausahdus muistui mieleeni saatuani viestiä usealta eri taholta Miljoonasateen kosketinsoittajan Olli Heikkisen kirjoittamasta Facebook-statuksesta, jossa hän paljastaa lauantaina 13. syyskuuta Ylen TV2-kanavalla alkavan We Want More -musiikkiohjelman käänteitä kulissien takaa.

Ohjelman kotisivujen mukaan "We Want More tuo suomalaisyleisön eteen viisi kaivattua, aikanaan lopettanutta bändiä. Paluun tekevät Don Huonot, Miljoonasade, Kwan, Mascara ja Neon 2." Itsekin sivusin ohjelmaa parisen viikkoa sitten 11. elokuuta tässä blogissa kirjoittaessani televisiokanavien ja monikansallisten levy-yhtiöiden tiiviistä suhteesta koskien televisiossa esitettäviä musiikkiohjelmia.

Nyt oman mausteensa tähän soppaan tuo Olli Heikkisen eilisiltana 26. elokuuta Facebookissa julkaisema kirjoitus, jossa hän paljastaa ikäviä tapahtumia kulissien takaa. Virallisesti Heikkisen poisjäännin syyksi on esitetty hänen tutkimuskiireitään Suomen Akatemian tutkijatohtorina Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa, kuten Miljoonasateen solisti Heikki Salo viestitti hiljattain Facebookissa.
"Tutkimuskiireillä ei ole mitään tekemistä poisjääntini kanssa, vaan kaikki johtuu tyytymättömyydestäni ohjelmaformaattiin sekä ohjelman tuotanto- ja markkinointitapaan. Se ei vastannut sitä, mitä minun annettiin alunperin ymmärtää."
Heikkisen mukaan ohjelmassa oli toki hyviäkin puolia. Bändin vaiheita oli mukava muistella, vaikka käsittely olikin luonnollisesti melko pinnallista.
"Mutta ohjelmalla oli myös se toinen, eli tosi-TV-puolensa, joka oli ahdistavaa. Tämä formaatti saa käyttövoimansa osallistujien keskinäisistä jännitteistä ja avoimista konflikteista. Näitä myös ohjelman toimittajat pyrkivät kaivamaan esiin. Tuli olo, että olen vain ja ainoastaan nappula pelissä, jonka sääntöihin en pysty vaikuttamaan. Hyvä esimerkki on omasta osiostamme tehty traileri, jossa Hessun asiallinen kommentti on tehty naurunalaiseksi leikkaamalla perään Matin aivan toisessa asiayhteydessä antama lausunto."
Eli pähkinänkuoressa bändien muusikot ja bändit on laitettu leikkimään BB-taloa keskenään tämän hassunhauskan formaatin puitteissa, luoden draamaa tyhjästä. Vaan yllättääkö tämä sittenkään, kun kyse on käsikirjoitetusta tosi-tv -draamasta, joka tällä kertaa on puettu musiikkiohjelman muotoon.
"Ikävintä mielestäni oli kuitenkin se, että kun vielä sopimuksessa sovittiin ohjelmasarjan huipentavasta live-esiintymisestä, muuttui live ohjelman teon alettua sing-backiksi. Eli laulu on live, mutta soitto tulee nauhalta."
Eli taas artistia kusetettiin tuotantoportaan toimesta. Vaan ylittääkö tämäkään uutiskynnystä?
"Tässä tapauksessa asian tekee epäeettiseksi se, että markkinoinnissa annetaan ymmärtää, että bändit soittavat oikeasti. Näin lukee Ylen verkkosivuilla: "Marraskuinen livekeikka jännittää. Osa ei ole tehnyt musiikkia, osa ei ole koskenut entiseen instrumenttiinsa vuosiin ja ennen paluuta suuren yleisön eteen on kohdattava monta haastetta." Tosiasiassa kenenkään ei tarvitse jännittää. Omaan instrumenttiin ei ole pakko koskea. Saa koskea, mutta ääni ei välity mihinkään."
Tällaisten sopimusten yhtenä edellytyksenä on useimmiten, ettei ohjelman sisällöstä ja rakenteista saa puhua julkisuudessa. Siksi osoittaa suunnatonta kansalaisrohkeutta Olli Heikkiseltä avautua julkisesti tämänkin formaatin kummallisuuksista.
"Huolestuttavaa mielestäni on se, että verorahoitteinen Yle kilpailee tässä formaatissa mainosrahoitteisten kanavien kanssa. Me kaikkihan tämän Yle-verona maksamme."
Eli Heikkinen vahvistaa sen, minkä jo tässä blogissani parisen viikkoa sitten jo totesin, että on aika arveluttavaa Yleisradiolta kilpailla mainosrahoitteisten kanavien kanssa kansalaisten verovaroilla.
Heikkisen avautuminen kirvoittaa luonnollisesti kommentteja ja kehuja hänen Facebook-ystäviltään. Hetken päästä hän päättää paljastaa vielä lisää.
"Olishan se musta hyvä, että ainakin "äänestykseen" ja "live-konserttiin" osallistuneet ja osallistuvat tietäisivät asioiden oikean tilan. Larille erikseen, mä alan pikkuhiljaa kääntyä sun ja Juhon kannalle näissä levy-yhtiö-asioissa. Ohjelman taustalla häärii Warner Corporation. Sitä ei taida olla missään erikseen mainittu, eikä sitä juurikaan taidettu mainostaa ennen sopimuksen allekirjoitusta."
Eli kuten jo 11.8. blogissani kirjoitin, on surullista, häpeällistä ja anteeksiantamatonta Yleisradiolta kaataa kansalaisten verovaroja monikansallisten levy-yhtiöiden  tässä tapauksessa Warnerin kassaan  ja sulkea tehokkaasti ovet pienemmille yhtiöille levyttäviltä artisteilta. Näin Yleisradio on omalta osaltaan edistämässä suomalaisen populaarimusiikin alennustilaa.

Olli Heikkisen 26.8. tekemä Facebook-päivitys, jossa
hän kertoo We Want Moren tuotantoyhtiön
uhkailevan häntä oikeustoimilla.
Pahempaa on kuitenkin vielä luvassa, kun Heikkinen tekee tänään aamuyöstä uuden päivityksen.
"Ohjelman tuottaja ITV uhkasi mua oikeustoimilla, jollen vedä viestiäni julkisuudesta pois. Tulettehan mua katsomaan, oi Facebook-ystäväni, jos vankilaan joudun?"
Tämä vetää hiljaiseksi. Siis näinkö on, että viihdeohjelman tuottaja, brittiläinen mainosrahoitteinen televisioverkko ITV on todellakin uhannut Heikkistä oikeustoimilla, koska hän on julkisesti arvostellut viihdeohjelman tuotannossa esiin nousseita epäkohtia ja suoranaisia valheita!?! Jo on aikoihin eletty!

We Want More -ohjelman Facebook-sivuille ilmestyikin tänään keskiviikkona 27. elokuuta aamukymmeneltä viesti, jossa Heikkisen mielipiteitä ja kirjoituksia yritetään vähätellä ja mitätöidä.
"We Want More -ohjelmassa seurataan viiden suositun suomalaisen hajonneen bändin paluuta yhteen ja valmistautumista kohti ainutlaatuista yhteiskeikkaa Espoon Barona Areenalla 8.11.2014."
Huikeeta! Huikeeta!
"Kun merkittävät bändit tekevät paluun vuosien jälkeen, on se jokaiselle jäsenelle matka täynnä suuria tunteita. Olli Heikkisen tapauksessa päätös jäädä pois ohjelmasta ja Miljoonasateen paluusta oli hänen oma valintansa."
Tuotantoyhtiö ei kommentoi
tiedotteessaan sanallakaan Heikkiselle
suunnattua uhkaustaan.
Ei tietenkään.
Niin. Kaikesta päätellen Olli Heikkinen päätti jättäytyä ohjelmasta pois kun hän huomasi, miten lupauksia petettiin ja jo sovituista asioista luistettiin.
"Ohjelman kantavana ideana on, että jokaisen bändin jäsen pääsee kertomaan näkökulmansa bändien menestyksen vuosiin ja hajoamisen syihin sekä odotuksiin tulevasta paluusta. Muistikuvat, näkökulmat ja mielipiteet bändien sisällä saattavat tästä syystä olla hyvinkin erilaisia. Ohjelmassa nähdään bändit myös keskustelemassa yhdessä hajoamiseen liittyvistä syistä ennen kuin he aloittavat valmistautumisen marraskuun keikkaan."
Niin. Ohjaajan ja käsikirjoittajan leikkauspöydän kautta käyneinä, jotta saadaan luotua televisio-ohjelmaan toimiva draaman kaari.
"We Want More -keikka Espoon Barona Areenalla on suora TV- lähetys, jossa tullaan kuulemaan bändien uudet biisit ja vanhoja hittejä. Ohjelmassa tullaan kuulemaan bändien itse säveltämää ja soittamaa musiikkia. Päätöstä livelähetyksen teknisestä toteutuksesta ei ole vielä tehty."
Minäpä veikkaan, että on. Ja veikkaan, että tekninen toteutus tulee olemaan juuri Olli Heikkisen kuvaama singback-tyyppinen ratkaisu, ellei sitten ohjelman tuottajilla mene pupu pöksyyn tämän kohun seurauksena, jonka johdosta he päättävät pyörtää aiemman päätöksensä ja väittää tämän jälkeen kirkkain silmin, kuinka Heikkinen puhui omiaan.
"We Want More -ohjelma synnytti heti julkistamisen jälkeen paljon keskustelua ja arvailua ketkä ovat palaavat bändit. Ohjelman tiimoilta ei ole järjestetty äänestystä, jossa pyydettäisiin valitsemaan ohjelmalle esiintyjät. Kesällä ohjelman verkkosivuilla on ilmoitettu bändien julkistuspäivä ja järjestetty kysely jossa on rohkaistu ihmisiä muistelemaan vanhoja suosikkibändejään esittämällä kysymys: ”Minkä bändin pitäisi tehdä paluu?”"
Ohjelman tiimoilta ei ole järjestetty äänestystä, jossa pyydettäisiin valitsemaan ohjelmalle esiintyjät, väittää tänään julkistettu tiedote. Kävin huvikseni katsomassa, mitä noissa aiemmissa äänestyksissä on oikein luvattu.

Mitkä bändit sinä tahtoisit nähdä
We Want More -ohjelmassa?
Siinähän se lukee!
YleX:n tiistaina 3. kesäkuuta päivätyn uutisen loppukaneetissa sanotaan sanantarkasti näin: "Mitkä bändit sinä tahtoisit nähdä? Osallistu äänestyksen ja lue lisää ohjelmasta." Kun sitten klikkaa tuota linkkiä eteen avautuu Ylen verkkotuottajan Katja Lahden kirjoittama verkkojuttu. Siihen on tullut 194 kommenttia, joissa esitetään toiveita tulevista esiintyjistä. Sen viimeinen kappale kuuluu näin:
"Marraskuinen livekeikka jännittää. Osa ei ole tehnyt musiikkia, osa ei ole koskenut entiseen instrumenttiinsa vuosiin ja ennen paluuta suuren yleisön eteen on kohdattava monta haastetta. Mitkä ovat nämä viisi bändiä? Mitkä vanhoista hiteistä päätyvät keikkalistalle? Miten vanha energia löydetään? Kenen paluun sinä haluaisit nähdä? Bändit julkistetaan 5.8.2014."
Kun YleX:n uutinen vihjailee mahdollisuudesta vaikuttaa ohjelman sisältöön, pohjustavat Katja Lahden verkkojutun sanavalinnat nykytilannetta, missä voidaan kirkkain silmin todeta paskan lennettyä tuulettimeen, että "eihän me olla mitään sellaista luvattu".

Kaikista nolointa ohjelman tekijöiden kannalta on se, että viihdeohjelmaan osallistuneen yhtyeen kosketinsoittajaa kohtaan halutaan nyt nostaa oikeustoimia, mikäli hän ei suostu poistamaan Facebook-päivitystään verkosta!

Tämähän on jumalauta sananvapauskysymys!

Näiden vallanhimoisten viihdeteollisuuden pelureiden kuvitelma kaikkivoipaisuudestaan kuvastaa juuri sitä, mistä John Emerich Edward Dalberg Acton kirjoitti 5. huhtikuuta 1887 kirjeessään Mandell Creightonille, jossa hän totesi absoluuttisen vallan turmelevan absoluuttisesti.

Nimensä puolesta We Want More on täydellinen nimi kuvastamaan sitä ahneutta, jota nämä yritykset tuntuvat edustavan liputtaessaan jatkuvan talouskasvun puolesta. Talouskasvun, joka perustuu rikkaiden vaurastumiselle entisestään repimällä nuo tuotot vähävaraisempien työläisten selkänahasta.

Vaikka sitten musiikkitieteen tohtoriksi itsensä lukeneen ja oppineen muusikon ja lauluntekijän kukkarosta, jos hän ei ymmärrä oppia hyvällä, ettei monikansallisten levy-yhtiöiden nenille kannata hyppiä.

Kun viihdeteollisuus on yhä harvempien monikansallisten pelureiden käsissä, saattaa tämä todellisuus sokaista nämä viihdeteollisuuden portinvartijat kuvittelemaan totaalisesti, että sen lisäksi kuinka he voivat vaikuttaa siihen, mitä ihmiset katsovat (tosi-tv:tä), kuuntelevat (Cheekiä) ja kuluttavat musiikin saralla (Warnerin, Universalin ja Sonyn artisteja), he voivat myös vaientaa kriittisen äänen uhkailemalla.

Tällaiset uhkaukset ovat tutumpia mafiaelokuvista sekä perintätoimistoilta.

Yritä nyt siinä sitten tehdä hymyssä suin viihdeohjelmaa, kun bänditoveria on tuotantoyhtiön toimesta uhkailtu oikeustoimilla. Tai edes katsoa sitä, kun kimaltelevaa pintaa raaputtamalla löytyy raadollinen ja epäinhimillinen maailma, jossa sananvapaus on lopullisesti riistetty kansalaisilta lahjoittamalla päätösvalta monikansallisten yritysten verisiin käsiin.

Oksettavaa.

Pikemminkin se, että verorahojani haaskataan tällaiseen mafiamaiseen toimintaan olisi syy haastaa Yleisradio, Warner ja ITV joukkokanteella oikeuteen.

Mutta kuten on joskus aiemminkin todettu, ahneella on kakkainen loppu ja käärinliinoissa ei ole taskuja.

EDIT (27.8. klo 15.19, alkup, teksti julk. klo 14.33): Ylelle ohjelman tuottanut ITV Studios Finland kiistää uhkailut Uusi Suomi -verkkosivuston toimittajalle Markku Huuskolle:
- Tällaista uhkausta ei ole missään nimessä esitetty. Olemme lähettäneet viestin, että otamme häneen yhteyttä ja keskustelemme aiheesta. Hän on ehkä tulkinnut sen valitettavasti eri tavalla, We want more -ohjelman vastaava tuottaja Suvi Valkonen-Laine ITV:ltä sanoo Uudelle Suomelle.

EDIT (27.8. klo 16.11): Yleisradion Areena-verkkopalveluun on klo 15.29 lisätty We want more -ohjelmaa tuottavan yhtiön ITV Finlandin vastaavan tuottajan Suvi Valkonen-Laineen haastattelu, jossa hän vastaa Miljoonasateen  Olli Heikkisen väitöksiin. Valkonen-Laineen vastauksen väitettyihin oikeustoimiin voi kuunnella kohdasta 3.59.

EDIT (27.8. klo 17.12): Olli Heikkisen selvitys uhkauksista löytyy täältä.

EDIT (29.8. klo 16.44): Miljoonasateen laulusolistin Heikki Salon mietteitä Olli Heikkisen kirjoituksista voi lukea täältä.


2 kommenttia:

  1. Se mikä on varma, on se että tämän ohjelman kiinnostus lopahti kohdallani kokonaan. Se madaltui jo silloin kun "äänestyksen tulos" paljastettiin, koska lista "toivotuimmista" artisteista oli suorastaan outo. Vaan eipä tarvitse enää ihmetellä miksei osallistujat olleet oikeasti toivottuja ja mielenkiintoisia.

    Joo, kiitos ei. Ja kaikki tuki Olli Heikkiselle.

    VastaaPoista
  2. Nyt myös Miljoonasateen laulaja Heikki Salo on sanoutunut irti kosketinsoittastaan, jonka kanssa tuli olleeksi samassa yhtyeessä kuitenkin 24 vuotta. Toivottavasti oli sen arvoista.
    http://nalleosterman.blogspot.fi/2014/08/miljoonasateen-laulaja-heikki-salo.html

    VastaaPoista