torstai 28. elokuuta 2014

Miljoonasateen laulaja Heikki Salo uhrasi bändikaverinsa susille

Asettiko Heikki Salo todellakin monikansallisen
korporaation bänditoverinsa edelle?
Sen kuvan ainakin saa, kun lukee eilisiltana 27. elokuuta klo 22.01 Ilta-Sanomien verkkosivuille lisätyn uutisen, jonka otsikko kuuluu "Olli ei ole enää Miljoonasateen jäsen" – Heikki Salo tyrmää ex-bänditoverinsa kirjoituksen."

Tämä uutinen on seurausta siitä Pandoran lippaasta, jonka Miljoonasateen kosketinsoittaja Olli Heikkinen avasi toissailtana 26. elokuuta julkaistessaan Facebook-päivityksen, jossa kritisoi Ylen TV2-kanavalla 13. syyskuuta alkavaa We Want More -musiikkiohjelmaa.

Kyseisessä ohjelmassa viisi kertaalleen jo uransa päättänyttä kotimaista yhtyettä palaa vielä kerran takaisin yhteen ruudun välityksellä. Näihin yhtyeisiin lukeutuu myös Miljoonasade.

Tästä syntynyttä mediamyrskyä on ruodittu niin musiikkilehtien kuin iltapäivälehtienkin verkkosivuilla, kun Heikkinen kertoi tulleensa jopa uhatuksi oikeustoimilla kirjoittaessaan ohjelman teossa törmäämiinsä epäkohtiin. Omat ajatukseni tästä seuranneesta jupakasta voitte lukea eilisestä kirjoituksestani täältä.

Myöhemmin ohjelman tuotantoyhtiön ITV:n vastaava tuottaja Suvi Valkonen-Laine kiisti uhkaukset.

Alusta asti Miljoonasateessa kosketinsoittimia pimputellut Heikkinen tarkensi myöhemmin, että häntä ei sanantarkasti uhkailtu oikeustoimilla vaan "toimenpiteillä". Mitä nämä toimenpiteet tarkalleen ottaen pitävät sisällään ei ole tiedossa. Globaalissa maailmassa ne voivat tarkoittaa muutakin kuin raastupaa.

Ne voivat tarkoittaa esimerkiksi sitä, että Yleisradion Hitin kaava -radio-ohjelman asiantuntijana toiminut Olli Heikkinen vaihdetaan johonkin tottelevaisempaan ja markkinavoimille alisteisempaan yksilöön. Tai jotain muuta.

Julkaistuani viideltä iltapäivällä viimeisimmän kirjoitukseni aiheesta ehti siis kulua vain viisi tuntia, kun Ilta-Sanomien näppärä viihdetoimittaja Mika Seppänen oli saanut Miljoonasateen solistin Heikki Salon langan päähän ja kirjoitettua miehen mietteet huikeaksi viihdeuutiseksi.
"- En ole Ollin kanssa oikeastaan mistään samaa mieltä, sanoo laulaja-lauluntekijä Heikki Salo heti puhelun aluksi."
Tällaisessa tilanteessa tuskin kannattaa ollakaan, mikäli haluaa säilyttää välit tuotantoyhtiön ja Yleisradion suuntaan. Nämä kun varmasti muistavat Salon esiintymistä tässä huikeassa viihdespektaakkelissa muhkealla esiintymispalkkiolla Salon varmistellessa, että hänelle riittää rahakkaita televisiotöitä vastaisuudessakin.
"- Taisi käydä niin, että Olli tuli syömään pitkää päivällistä, söi pelkät alkupalat ja lähti pois, mutta teki arvion koko päivällisestä. Mies puhuu puskista, Heikki Salo sanoo."
Rakastan Salon käyttämiä nokkelia sutkautuksia, jotka ovat kuin Timo Soinin palopuheista! Tiedetäänpä ainakin nyt, ketä pyytää Perussuomalaisten puheenjohtajaksi, jos Soinista joskus aika jättää.
"- Keskustelu siitä, miten konsertti toteutetaan, on vielä kesken. Olli kommentoi kuin se olisi jo päätetty, vaikka niin ei ole, Salo sanoo tiukasti."
Tässä Salo puhuu siitä, esiintyvätkö yhtyeet elävänä vai eivät marraskuussa televisioitavassa päätöskonsertissa. Aiemmin Heikkinen on kirjoittanut, että konsertti televisioidaan ns. "singbackina", jolloin ainoastaan laulusolistin laulu tulee elävänä aiemmin nauhoitetun säestyksen päälle.

Myös Kwan-yhtyeen lyömä- ja kosketinsoittaja Tatu Ferchen on työntänyt lusikkansa soppaan antamalla Heikki Salon jälkeen Mika Seppäselle viime yönä julkaistun haastattelun, jossa ihmettelee Heikkisen puheita.
"- Mun käsittääkseni sitä ei ole päätetty. Asiasta on vain keskusteltu tähän asti. Mutta se ei myöskään yllättäisi mua yhtään, jos niin tehtäisiin. Tänä päivänä tv:tä tehdään niin, että useimmiten yhtyeet soittavat singbackina, itsekin tv-tuottajana vuosia toiminut Ferchen sanoo."
Niin Ferchen ja Salo tulevat täten allekirjoittaneeksi tahattomasti Heikkisen väitteet, joiden mukaan artistit eivät esiinny livenä – toisin kuin ohjelman ennakkomarkkinoinnissa on annettu ymmärtää!
"- Teaserin tehtävä on kärjistää ja kiusata katsojaa. Itse näen sen dramaturgisena juttuna, mutta Olli ei ole dramaturgi eikä siksi ymmärrä sitä."
Yllä Salo viittaa Heikkisen kritiikkiin ohjelman ennakkomainoksesta, jota Heikkinen kritisoi vääristeleväksi ja Saloa halventavaksi. Eilen Heikkinen kommentoi myöhemmässä Facebook-päivityksessään traileriksi tai teaseriksikin kutsuttavaa ennakkomainosta Facebookissa näin, kuunneltuaan ITV:n tuottajan Suvi Valkonen-Laineen haastattelun Ylen Areena-verkkopalvelusta.

– Voi luoja! Yritän Yle Areenasta kuunnella Ajantasa-ohjelman haastattelua We Want Moren tuottajasta, mutta en taida pystyä. Heti ensi kommentissaan ohjelman trailerista hän mainitsi, että "kun sama kysymys kysytään viideltä eri henkilöltä, saadaan viisi eri näkökulmaa". Todellisuudessa traileri oli koostettu vastauksista kahteen eri kysymykseen, Heikkinen kirjoitti.
"- Jos ajattelee Miljoonasadetta, niin karavaanihan pysähtyi vuosiksi lepotauolle keitaalle. Nyt, kun karavaani lähti uudestaan liikkeelle, on yksi koira jäänyt keitaalle kaluamaan hienoa luutaan – ja silti uikuttaa nyt perään."
Uuh! Silkkaa soinismia – puhdasta kultaa siis! Ei todellakaan ole yllätys, että näin nokkela sanataiteen mestari palkittiin jo vuonna 1995 merkittävälle suomalaiselle sanoittajalle jaettavalla Juha Vainio -palkinnolla! Ei näytä Salon kynä tylsistyneen vuosien saatossa tippaakaan, päinvastoin! Tästä ilosta pitäisi kyllä varmasti luoda Timo Soini -palkinto, joka myönnetään vuoden parhaalle sutkauttajalle
"- Olli ei sitä paitsi enää ole Miljoonasateen jäsen. Hän tuli mukaan porukkaan keväällä, mutta erosi bändistä kesäkuussa, kun hän ei kestänyt sitä, mitä We Want More toi mukanaan, Salo painottaa."
Artikkelissaan Seppänen muistuttaa, kuinka vuonna 1986 perustettu Miljoonasade löi hanskat naulaan vuonna 2010, eli 24 vuoden mittaisen uran jälkeen, minkä Olli Heikkinenkin teki kiltisti Heikki Salon rinnalla.

Näemmä yhteiset vuodet, levytysstudioissa vietetyt sadat tunnit sekä keikkabussissa istutut tuhannet kilometrit eivät kuitenkaan merkitse enää mitään Salon kumarrellessa ja nöyristellessä maksajan – eli ITV:n ja Yleisradion – edessä.

Ehkei Heikki Salo ansaitsekaan mitään palkintoa, hänhän saa sen jo suomalaisen viihdeteollisuuden papistolta uhrattuaan Olli Heikkisen markkinavoimien edessä susille – kuten Pyhä Pietari konsanaan!

Seppänen haluaa tietää, miten Olli Heikkinen on korvattu Miljoonasateessa? Onko Miljoonasateella jo toinen kosketinsoittaja hänen tilallaan?
"- Toisin kuin Olli Heikkinen, mä pidän sopimuksesta kiinni enkä kommentoi tuota millään tavalla, ettei mulle käy kalpaten."
Tässä Salo tulee tahattomasti myöntäneeksi sen, jota jo ounastelinkin bloggatessani ensi kertaa tästä aiheesta. Siteeraan itseäni: "Tällaisten sopimusten yhtenä edellytyksenä on useimmiten, ettei ohjelman sisällöstä ja rakenteista saa puhua julkisuudessa. Siksi osoittaa suunnatonta kansalaisrohkeutta Olli Heikkiseltä avautua julkisesti tämänkin formaatin kummallisuuksista."

Tarkennettakoon tässä vielä näiden sopimusten sisällöstä sellainen yksityiskohta, joka löytyy yleensä näiden sopimusten loppupäästä, joissa puhutaan vaitiolovelvollisuuksista koskien sopimusta ja ohjelman sisältöä. Jotta vaitiolo varmistetaan, kirjataan sopimuksiin yleensä jonkinlainen sakko sopimusrikkomuksesta, jos sopimuksen allekirjoittaja rikkoo vaitiolovelvollisuuttaan.

Sopimusten loppuun on myös yleensä kirjattu jotakin sen suuntaista, että mahdolliset riitatilanteet käsitellään oikeudessa – Helsingissä päämajaansa pitävien yritysten kohdalla yleensä Helsingin käräjäoikeudessa. Siksi ei pidä ihmetellä, miksi Olli Heikkinen on kuvitellut tulleensa uhatuksi oikeustoimilla, kun häntä on uhattu "toimenpiteillä".

Tästä syystä Heikkisen avautuminen osoittaa erityistä kansalaisrohkeutta, hänen uhmatessa monikansallisia suuryrityksiä velkavankeudenkin uhalla. Tosin tällaisissa sopimuksissa näiden rikkomusten pitäisi kulkea molempiin suuntiin: aivan yhtä lailla mies on varmasti kokenut tuotantoyhtiö ITV:n syyllistyneen sopimusrikkomuksiin luvatessaan artisteille yhtä – ja toimimalla myöhemmin toisin.

Heikki Salon toimintaa voi kutsua rintamakarkuruudeksi, kun aseveli petetään hädän hetkellä. Tai ehkä tämä vain paljastaa omalla raadollisella tavallaan, kenen lauluja mies laulaa nykyään.

Sanat ovat samat – vain viesti on muuttunut.

Ehkä tästä syystä Salo koki tarpeelliseksi selventää sanomaansa omilla Facebook-sivuillaan, uutisen oltua verkossa 11 tuntia. Alkoiko omatunto soimaamaan?
"Pakko kommentoida täälläkin, koska keskustelu iltapäivälehtien juttujen kautta on tyhmää. Sieltä kun toimittaja soittaa, ja yrität kieli keskellä suuta suht tarkasti kertoa mielipiteesi, niin sitten kun luet juttujasi mediasta, sinun aivoituksistasi on tullut jonkinlaista ihmeellistä otsikkohässäkkälimaa joka on läntätty kansakunnan tuulilasiin työmatkaa ilahduttamaan."
Toki sanomisiaan kannattaa täsmentää, jos niitä on mediassa vääristelty. Toki lehti pitää omalta osaltaan huolen siitä, että otsikko varmasti houkuttelee lukijan lukemaan koko jutun. Jos tämä on jonkinlaista ihmeellistä otsikkohässäkkälimaa, olkoon niin.
"1. Keskustelu Barona hallin konsertin teknisestä toteutuksesta on jatkunut koko kesän ja jatkuu edelleen ohjelman tekijöiden kesken. Olli lähti proggiksesta kesäkuussa - voi olla että hän ei hahmota tätä keskustelua. Ihan varmaa on kuitenkin, että kaikki bändit haluavat tehdä marraskuussa parhaan mahdollisen konsertin, siitä ei liene epäilystä."
Niin. Mielenkiintoista onkin, että tällaista keskustelua on käyty, jos kerran suuren loppukonsertin on katsojille annettu ymmärtää olevan oikea livetapahtuma.
"2. Ei ollut mitään äänestystä ”äänestä minkä bändin haluat takaisin, niin kaivamme voittajatyypit poteroista ja nostamme heidät lavalle”. Jo maalaisjärjellä ajateltuna tämä ei olisi toiminut, nimittäin voittajabändi olisi ollut Jari Sillanpää, kakkosena The Beatles ja kolmosena varmaan A. Stubb. Oli yleisökysely – oliko se fiksua, en tiedä."
Tällaista äänestystä ei ole ollut. Sen sijaan YleX on heittänyt 3. kesäkuuta päivätyssä uutisessaan ilmoille kysymyksen "Mitkä bändit sinä tahtoisit nähdä? Osallistu äänestyksen ja lue lisää ohjelmasta."
"3. Minä keksin lausunnon siitä että Olli keskittyy musiikin historian tutkimiseen. Sitä ei kukaan laittanut suuhuni. Keksin sen hätäpäissäni tiedotustilaisuudessa, kun juontaja kysyi missä Olli on. Ajattelin että se on siisti lausunto, ei mennä kipupisteisiin. Sitä paitsi tätäkin lausumaani on vääristelty. En puhunut tutkimuskiireistä. Tarkoitus oli sanoa, että Olli tutkii mielellään musiikin historiaa, me muut mielellämme teemme sitä."
Kun ennen vanhaan uutisoitiin eroon johtaneista ristiriitaisuuksista bändien sisällä, puhuttiin musiikillisista erimielisyyksistä. Niistähän tässäkin on pohjimmiltaan kysymys. Heikkinen ei halunnut tehdä musiikillisia kompromisseja, vaikka Salo on varmasti yrittänyt ylipuhua kosketinsoittajaansa viimeiseen asti pysymään rinnalla loppuun asti tyyliin, "hei Olli, tää on vaan show'ta, ei tää oo niin vakavaa. Otetaan rahat pois, kato, ja nauretaan matkalla pankkiin." Niin tai näin, lopputulos on sama – Miljoonasateen ja Olli Heikkisen tiet erkanivat musiikillisiin erimielisyyksiin.
"4. Elämme Miljoonasateessa jännittäviä aikoja. Olimme viime viikon studiossa, ja teimme hienoa musiikkia. Olen edelleen sitä mieltä, että bändit eivät omista mitään muuta tärkeää kuin biisinsä. Kaikki muu hässäkkä on toisarvoista. Viime viikolla me löysimme musiikissa uusia ja fiksuja asioita. Olli ei ollut mukana, mutta hänellä on siihen päätökseensä täysi vapaus. Niin, Olli ystäväni – SINÄ OLET VAPAA!"
Ellei ihmeitä tapahdu, jääköön tämä viimeiseksi kirjoituksekseni We Want More -ohjelmasta. Tämän jälkeen jään mielenkiinnolla odottamaan mitä niin Miljoonasade kuin ohjelman muut yhtyeet Kwan, Don Huonot, Neon 2 ja Mascara ovat studiossa saaneet aikaan.

Kun sitten makoilemme kukin omilla sohvillamme sipsit ja popkornit sylissä katsomassa kuvaruudusta tätä huikeaa musiikillista iloittelua, ei sovi unohtaa Olli Heikkistä, joka terveytensä, taloutensa ja yhtyeensä uhraten päätti vilpittömästi ja rohkeasti kertoa niistä epäkohdista, joihin hän We Want More -ohjelman kulisseissa törmäsi.

Ajatukset palaavat väistämättä vuosien taa, kun Yö-yhtyeen laulusolisti Olli Lindholm antoi syksyllä 1987 varomattoman haastattelulausunnon Rumba-lehdelle. Kun Lindholm totesi lehdessä erään porilaisen toimittajan olevan "täydellinen mulkku ja hänen suunsa on vittu, mikä on pilattu hampailla. (...) Minä omakätisesti tulen vielä katsomaan, että hänellä on hyvin huono olla. Mies käy saatana punttisalilla ja juo kaljaa ja pelkää, ettei sillä seiso", haastoi kyseinen toimittaja Lindholmin oikeuteen.

Tämä varomaton haastattelulausunto tuli maksamaan Lindholmille raastuvassa lopulta 11 000 markkaa, jotka kuitattiin Helsingin Tavastia-klubilla 25. lokakuuta 1987 järjestetyllä "Olli kuiville" -solidaarisuuskonsertilla, jossa esiintyivät muun muassa Yö, Juice Leskinen ja Pate Mustajärvi.

Aika näyttää, onko toinen "Olli kuiville" -solidaarisuuskonsertti tarpeen. Itse lupaan kuitenkin olla tarpeen vaatiessa sitä järjestämässä, koska mielestäni Olli Heikkisen ei pidä joutua kärsimään kansalaisrohkeudestaan.

3 kommenttia:

  1. Heikki on ikuisesti kuningas, sä et sitä oo. :) Mutta Olli voi opettaa sulle sauvakävelyn saloja, silleen persuillen :D

    VastaaPoista